Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. veljače 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Otvorene prijave za nagradu Lorenzo Natali za medije

Novinari se od danas mogu prijaviti za nagradu Europske komisije za medije Lorenzo Natali. Nagradom se novinare iz cijelog svijeta nagrađuje za njihovo internetsko, tiskano ili audiovizualno izvještavanje o ljudskim postignućima i ustrajnosti u...

Otvorene prijave za nagradu Lorenzo Natali za medije

Kako bi obilježila tu objavu, povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: Nagrada Lorenzo Natali za medije prepoznaje doprinos novinara u izgradnji održivijih, pravednijih i prosperitetnijih društava te otvorenoj komunikaciji s osobama na visokim položajima. Njihove priče pomažu u rasvjetljavanju i pronalaženju rješenja za siromaštvo, nejednakosti i nepravde. Željela bih potaknuti novinare koji se bave pričama o održivom razvoju diljem svijeta da se prijave i pridruže globalnoj zajednici pobjednika, članova žirija i partnera nagrade za medije Lorenzo Natali.

Glavna tema ovogodišnje nagrade je novinarstvo o održivom razvoju. Ovogodišnje prijave trebale bi se odnositi na pitanja međunarodnog partnerstva kao što su, među ostalim, borba protiv siromaštva i nejednakosti, ljudska prava, demokracija, mladi, ravnopravnost spolova, okoliš i klimatske promjene, zdravlje, tehnologija i digitalizacija. Novinare se poziva da svoje radove pošalju internetom do 15. ožujka 2020. u tri kategorije, s nagradama od po 10 000 eura.

Pobjednici će biti proglašeni i nagrađeni na Europskim danima razvoja u Bruxellesu 9. i 10. lipnja 2020. Više informacija dostupno je u priopćenju za tisak.

Trgovinske povlastice potiču izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju

Izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju koje koriste posebne carinske povlastice u okviru općeg sustava povlastica (OSP) dosegnuo je 2018. novi rekord od 69 milijardi eura. Prema izvješću Europske komisije o OSP-u koje se objavljuje svake dvije godine, izvoz u EU iz 71 zemalja korisnica OSP-a povećao se na gotovo 184 milijardi eura.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: Trgovina je jedan od ključnih alata EU-a za rješavanje, podršku i poboljšanje ljudskih prava, radničkih prava i dobrog upravljanja, stupova održivog razvoja diljem svijeta. Općim sustavom povlastica podupiremo zemlje u razvoju da rastu i napreduju na održiv način, osobito kada je riječ o klimatskoj politici. Naše povlaštene trgovinske tarife spašavaju tisuće ljudi iz siromaštva, smanjuju nejednakost i potiču gospodarski rast.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan, izjavio je: Zahvaljujući našim trgovinskim povlasticama uvozimo dvostruko više iz najnerazvijenijih zemalja no što iz njih uvozi ostatak svijeta. Taj zaštitni alat trgovinske politike EU-a podržava milijune radnih mjesta u najsiromašnijim zemljama svijeta i potiče te zemlje na provedbu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, pravima radnika, dobrom upravljanju i okolišu.

Općim sustavom povlastica ukidaju se uvozne carine na izvoz iz zemalja u razvoju u EU. Stvaranjem dodatnih izvoznih mogućnosti zemljama se pomaže u borbi protiv siromaštva i stvaranju radnih mjesta uz istodobno poštovanje načela održivog razvoja.

Pojedinosti

Datum objave
10. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj