Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. srpnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Oporezivanje: Povijesni globalni sporazum o pravednijem oporezivanju multinacionalnih poduzeća

Europska komisija pozdravlja povijesni globalni sporazum koji su danas podržali ministri financija skupine G20 i guverneri središnjih banaka, a kojim će se osigurati pravednost i stabilnost međunarodnog okvira za porez na dobit. Taj će dosad...

Oporezivanje: Povijesni globalni sporazum o pravednijem oporezivanju multinacionalnih poduzeća

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, koji danas sudjeluje u raspravama u Veneciji, izjavio je: Skupina G20 danas je podržala dosad nezabilježen globalni sporazum o reformi poreza na dobit koji su prošlog tjedna sklopile i sad podupiru 132 jurisdikcije. Poduzet je odvažan korak koji se prije samo nekoliko mjeseci rijetkima činio moguć. To je pobjeda za poreznu pravednost, socijalnu pravdu i multilateralni sustav. No naš posao još nije završen. Sporazum moramo finalizirati do listopada. Vjerujem da ćemo do tada postići konsenzus o tom ključnom pitanju i među svim državama članicama Europske unije.

Rad pod okriljem Uključivog okvira Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) usmjeren je na dva glavna pitanja:

  • Prilagodbu međunarodnih pravila o preraspodjeli oporezivanja dobiti trgovačkih društava među zemljama kako bi se odrazila promjenjiva priroda poslovnih modela, uključujući sposobnost poduzeća da posluju bez fizičke prisutnosti. U skladu s novim pravilima dio viška dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih poduzeća preraspodijelio bi se u tržišne jurisdikcije u kojima se nalaze potrošači ili korisnici.
  • Osiguravanje da multinacionalna poduzeća svake godine plaćaju minimalnu efektivnu poreznu stopu na svu svoju dobit. Ta će stopa iznositi najmanje 15 % i primjenjivat će se na sve multinacionalne grupacije koje imaju sveukupno više od 750 milijuna eura financijskih prihoda.

O tehničkim pojedinostima sporazuma pregovarat će se u nadolazećim mjesecima kako bi se u listopadu postigao konačni sporazum između svih 139 članova Uključivog okvira. Nakon postizanja globalnog sporazuma o oba stupa utemeljenog na konsenzusu, Komisija će brzo predložiti mjere za njihovu provedbu u EU-u, u skladu s poreznim planom EU-a i potrebama jedinstvenog tržišta.

Više informacija

Pitanja i odgovori

Pojedinosti

Datum objave
12. srpnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj