Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. rujna 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

OPĆA SKUPŠTINA UN-A (UNGA78): Delegacija Komisije na sastancima u New Yorku

Potpredsjednica Dubravka Šuica predstavljala je EU na događanjima na visokoj razini tijekom Dana bržeg ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, na kojima je najavila 22 milijuna eura za potporu organizacijama za prava žena i feminističkim pokretima.

UN

Jučer je EU započeo tjedan sastanaka i događanja na visokoj razini povodom Opće skupštine UN-a u New Yorku. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell, zajedno s povjerenicom Juttom Urpilainen, predstavljali su EU na trilateralnom sastanku s Afričkom unijom i Ujedinjenim narodima. Neposredno nakon sastanka predsjednik Michel, visoki predstavnik/potpredsjednik i povjerenica Urpilainen održali su bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom. Navečer je visoki predstavnik Borrell zajedno s Katarom i Međunarodnim mirovnim institutom bio domaćin ministarske večere o Bliskom istoku na kojoj je sudjelovalo oko 30 predstavnika iz cijelog svijeta. Priopćenje za medije možete pronaći ovdje.

 

Potpredsjednica Dubravka Šuica predstavljala je EU na događanjima na visokoj razini tijekom Dana bržeg ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, na kojima je najavila 22 milijuna eura za potporu organizacijama za prava žena i feminističkim pokretima te 16,5 milijuna eura za potporu naporima Globalne inicijative Spotlight za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Govorila je i na događanju na visokoj razini UNICEF-a pod nazivom „Zaštitnici djece, prava djece u središtu globalnih ciljeva”.

 

Danas će predsjednica Ursula von der Leyen i povjerenica Urpilainen predstavljati EU na sastanku na vrhu o ciljevima održivog razvoja. Visoki predstavnik Borrell bit će domaćin ministarskog sastanka o bliskoistočnom mirovnom procesu pod nazivom „Dan mira”, zajedno s Kraljevinom Saudijskom Arabijom i Ligom arapskih država i u suradnji s Jordanom i Egiptom. Poslijepodne predsjedat će godišnjim neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova EU-a, pri čemu će Sahel i Ukrajina biti teme dnevnog reda. Visoki predstavnik Borrell održat će konferenciju za medije u 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu koja će se prenositi uživo na EbS-u. Navečer će prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova skupine G7 koji je sazvao Japan. 

 

Potpredsjednica Šuica sudjelovat će i biti domaćin niza ministarskih događanja povezanih s pravima djece. Povjerenica Johansson sudjelovat će na ministarskim sastancima o globalnoj koaliciji za rješavanje prijetnji u vezi sa sintetičkih drogama i o Mreži za preseljenja. Povjerenica Urpilainen predsjedat će sastankom na visokoj razini o investicijskoj strategiji EU-a Global Gateway o ciljevima održivog razvoja, na kojem će predstaviti potporu EU-a u iznosu od 30 milijuna eura zajedničkom projektu UN-a za digitalnu transformaciju Fonda za ciljeve održivog razvoja, kao i odabir nove savjetodavne skupine za Global Gateway.

Pojedinosti

Datum objave
18. rujna 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj