Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje24. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

15. Weekend Media Festival: voditelj Europske komisije u Hrvatskoj na panelu “Smrt činjenica”

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev sudjelovao je danas na Weekend Media Festivalu kao govornik panela o borbi protiv dezinformacija, misinformacija i lažnih vijesti.

Weekend Media festival 2022.

Na panelu „Smrt činjenica“ o gorućim izazovima s kojima se suočavaju mediji, ali i europske institucije u borbi protiv lažnog sadržaja osobito u kontekstu koronakrize i rata u Ukrajini razgovarao je s izvanrednom profesoricom s Fakulteta političkih znanosti Marijanom Grbešom, s direktoricom informativnog programa Nove TV Ksenijom Kardum, s glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem, a sve pod moderatorskom palicom direktora N1 Televizija Tihomira Ladišića.

Europska unija sustavno se protiv dezinformacija bori kroz podršku medijima i kvalitetnom novinarstvu, o čemu je također bilo riječi na panelu. Zlatev je pritom kao zakonodavni okvir bez presedana istaknuo europski akt o slobodi medija, novi skup pravila za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti u Europskoj uniji kojega je 16. rujna 2022. usvojila Europska komisija, a kad ga potvrde Parlament i Vijeće EU, primjenjivat će se izravno u svim državama članicama. „Europskim aktom o slobodi medija osiguravaju se zajedničke zaštitne mjere na razini EU-a kako bi se zajamčio veći broj stavova i mišljenja te kako bi naši mediji mogli djelovati bez ikakvog uplitanja, bez obzira je li riječ o privatnim ili javnim medijima,“ naveo je Zlatev.

Voditelj predstavništva Komisije Zlatev zaključio je i kako je u borbi protiv dezinformacija Europskoj komisiji jako važno ulaganje u medijsku pismenost, a iznimno je pozitivna prema inicijativi uspostave nacionalne mreže fact checkera u Hrvatskoj koja će se financirati kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti pa je time u korištenju europskih sredstava primjer i ostalim državama članicama.

Više detalja o zaključcima s panela možete pronaći na ovoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
24. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj