Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Održivo oporezivanje – Komisija predlaže novi, ambiciozan program oporezivanja poduzeća

Europska komisija danas je donijela Komunikaciju o oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće radi promicanja snažnog, učinkovitog i pravednog sustava oporezivanja poduzeća u Europskoj uniji. U njoj se iznose kratkoročna i dugoročna vizija potpore...

Održivo oporezivanje – Komisija predlaže novi, ambiciozan program oporezivanja poduzeća

Komisija će do 2023. predstaviti novi okvir za oporezivanje poduzeća u EU-u, kojim će se smanjiti administrativno opterećenje, ukloniti porezne prepreke i stvoriti povoljnije okruženje za poslovanje na jedinstvenom tržištu. Tim okvirom (pod nazivom „Business in Europe: Framework for Income Taxation” ili BEFIT) osigurat će se jedinstvena pravila o porezu na dobit poduzeća za područje EU-a i time omogućiti pravednija raspodjela prava oporezivanja među državama članicama. BEFIT-om će se smanjiti birokracija, troškovi usklađivanja i mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza te poduprijeti otvaranje radnih mjesta i ulaganja na jedinstvenom tržištu EU-a. BEFIT će zamijeniti postojeći prijedlog o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit, koji će biti povučen. Komisija će pokrenuti širu raspravu o budućem ustroju oporezivanja u EU-u, koju će zaključiti 2022. simpozijem o „paketu poreznih instrumenata u EU-u do 2050.”

U današnjoj Komunikaciji utvrđen je i porezni program za sljedeće dvije godine, s mjerama za promicanje produktivnih ulaganja i poduzetništva, bolju zaštitu nacionalnih prihoda i potporu zelenoj i digitalnoj tranziciji. Program se nadovezuje na ambiciozan program iz poreznog akcijskog plana koji je Komisija objavila prošlog ljeta. Mjere će uključivati:

  • osiguravanje veće javne transparentnosti prijedlogom da određena velika poduzeća koja posluju u EU-u trebaju objavljivati svoje stvarne porezne stope. Novim mjerama za borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza suzbijat će se i zlouporaba fiktivnih poduzeća;
  • potpora oporavku izmjenama povlaštenog tretmana duga u postojećim sustavima oporezivanja poduzeća, u kojima se financiranje poduzeća zaduživanjem porezno tretira povoljnije od financiranja vlasničkim kapitalom. Cilj je ovog prijedloga potaknuti poduzeća da svoje poslovanje financiraju vlasničkim kapitalom umjesto dugom.

Komisija je danas donijela Preporuku o nacionalnom tretmanu gubitaka. Preporukom se države članice potiču da poduzećima omoguće prenošenja gubitaka u prethodno razdoblje barem za prethodnu fiskalnu godinu. To će poduzećima koja su bila profitabilna u razdoblju prije pandemije omogućiti da gubitke iz 2020. i 2021. prebiju s porezima koje su platili prije 2020. Ta će mjera posebno koristiti MSP-ovima.

Kontekst

Današnja Komunikacija dio je šireg programa poreznih reformi EU-a u narednim godinama. Komisija će, uz reforme poreza na dobit iz Komunikacije, uskoro predstaviti mjere za pravedno oporezivanje u digitalnom gospodarstvu. Predložit će digitalnu pristojbu koja će služiti kao izvor vlastitih sredstava EU-a, a uskoro će objaviti i reviziju Direktive o oporezivanju energije i mehanizma za prilagodbu emisija ugljika na granicama (CBAM) u kontekstu paketa „FitFor55” i europskog zelenog plana.

Izjave članova Kolegija

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis izjavio je: „Oporezivanje mora ići u korak u s našim gospodarstvima i prioritetima koji se mijenjaju. Naši porezni propisi trebali bi podupirati uključiv oporavak, biti transparentni i sprječavati mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza. Trebali bi biti učinkoviti za velika i mala poduzeća. Današnjom komunikacijom postavit će se temelji za europski sustav oporezivanja dobiti poduzeća koji je primjeren za ovo stoljeće i koji će pridonijeti izgradnji pravednijeg i održivijeg društva.

Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, izjavio je: Vrijeme je da ponovno razmotrimo oporezivanje u Europi. Budući da naša gospodarstva prelaze na novi model rasta uz potporu instrumenta NextGenerationEU, i naši porezni sustavi moraju se prilagoditi prioritetima 21. stoljeća. Obnova transatlantskog odnosa prilika je za postizanje konkretnog napretka prema globalnoj poreznoj reformi. Tu priliku moramo iskoristiti i pritom osigurati da se međunarodnim sporazumom štite ključni interesi Europe. Današnjim prijedlogom utvrđujemo kako će se globalni dogovor provesti u EU-u, kao i druge korake koje ćemo poduzeti u sljedeće tri godine kako bismo povećali poreznu transparentnost i pridonijeli oporavku, rastu i ulaganjima malih i velikih poduzeća.

Dodatne informacije

Tekst Komunikacije

Paket za pravedno i jednostavno oporezivanje

Pitanja i odgovori

Informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
18. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj