Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak18. siječnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Održan razgovor s ključnim dionicima: Kako dodatno poboljšati funkcioniranje hrvatskog pravosudnog sustava?

U današnjem razgovoru u Kući Europe sudjelovali su relevantni nacionalni dionici kako bi raspravili o mogućnostima dodatnog poboljšanja hrvatskog pravosudnog sustava, te o konkretnim koracima za postizanje tog cilja.

Održan razgovor s ključnim dionicima: Kako dodatno poboljšati funkcioniranje hrvatskog pravosudnog sustava?

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u suradnji s Glavnom upravom Europske komisije za pravosuđe i zaštitu potrošača i Agencijom Europske unije za temeljna prava, u Kući Europe u Zagrebu održan je danas ključni razgovor o vladavini prava u Hrvatskoj kao treća takva Komisijina aktivnost na nacionalnoj razini.

Temelj današnjeg razgovora s hrvatskim dionicima bilo je treće izvješće  Europske komisije o vladavini prava za 2022., a koje po prvi put sadržava konkretne preporuke o vladavini prava za sve države članice, uključujući Hrvatsku. U poglavlju o stanju vladavine prava u Hrvatskoj, razmatraju se važni trendovi, pozitivne prakse, kao i izazovi u području pravosudnog sustava, okvira za borbu protiv korupcije, slobode medija i medijskog pluralizma, ali i druga pitanja povezana sa sustavom provjera i ravnoteža (checks and balances).

U današnjem razgovoru u Kući Europe sudjelovali su relevantni nacionalni dionici kako bi raspravili o mogućnostima dodatnog poboljšanja hrvatskog pravosudnog sustava, posebno njegove kvalitete, učinkovitosti i neovisnosti, te o konkretnim koracima za postizanje tog cilja. Riječ je o sugovornicima iz pravosudnog sustava (Državno sudbeno vijeće, Vrhovni sud, Visoki trgovački sud, Visoki upravni sud, Općinski građanski sud i Trgovački sud u Zagrebu, Državno odvjetništvo RH, Državnoodvjetničko vijeće), ministarstava (Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Hrvatskoga sabora (Odbor za pravosuđe), organizacija civilnog društva (Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb, Gong, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima), ureda pučke pravobraniteljice, akademske zajednice (Pravni fakultet u Zagrebu) i strukovnih udruga (Udruga hrvatskih sudaca, Hrvatska odvjetnička komora, Hrvatsko novinarsko društvo).

Preko 30 dionika okupljenih u današnjem ključnom razgovoru Komisija je aktivirala u visoko interaktivnom formatu kako bi se bolje povezale ideje i perspektive te osiguralo i potaklo ravnopravno sudjelovanje i doprinos svih sudionica i sudionika. U nadolazećem razdoblju Europska komisija planira brojna druga slična događanja u ostalim državama članicama Unije, a sve kao poticaj dijalogu o temama povezanima s vladavinom prava.

Pojedinosti

Datum objave
18. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj