Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. lipnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Odobreno prvo cjepivo za zaštitu starijih osoba od infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV)

Europska zdravstvena unija: Komisija odobrila prvo cjepivo za zaštitu starijih osoba od infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV)

Odobreno prvo cjepivo za zaštitu starijih osoba od infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV)

Komisija je danas odobrila Arexvy, prvo cjepivo za zaštitu osoba starijih od 60 godina, od bolesti donjeg dišnog sustava koju uzrokuje respiratorni virus (RSV). Ta je odluka od iznimne važnosti, osobito s obzirom na povećanu stopu infekcija RSV-om u EU-u prošle zime. Cjepivo Arexvy koje je odobreno u cijelom EU-u pomoći će u jačanju imunosnog odgovora na virus. Odobrenje se temelji na strogoj procjeni u okviru mehanizma ubrzane procjene EMA-e. S obzirom na to da je prevencija infekcije RSV-om kod starijeg stanovništva od velikog interesa za javno zdravlje, Komisija je ubrzala odobravanje cjepiva.

Komisija je 31. listopada 2022. već odobrila monoklonsko protutijelo Beyfortus (nirsevimab) za sprečavanje bolesti donjeg dišnog sustava u novorođenčadi i dojenčadi tijekom prve sezone RSV-a (tj. ako postoji veći rizik od infekcije RSV-om).

RSV je uobičajen respiratorni virus koji obično uzrokuje blage simptome nalik prehladi. Većina ljudi oporavlja se u roku od jednog do dva tjedna, ali RSV može imati ozbiljne posljedice kod ranjivih osoba, uključujući starije osobe i osobe s plućnim ili srčanim bolestima te dijabetesom. Procjenjuje se da RSV u Europi uzrokuje 250,000 hospitalizacija i 17,000 smrtnih slučajeva u bolnicama osoba u dobi od 65 i više godina svake godine.

Ovo je naše prvo odobreno cjepivo za RSV i nadamo se da će se time spriječiti neki od problema s kojima smo se susreli prošle zime. Pandemija bolesti COVID-19 jasno je ukazala na potrebu za odlučnim djelovanjem kako bi se EU bolje pripremio za nove prijetnje zdravlju. To je temeljno načelo snažne europske zdravstvene unije koju gradimo. S obzirom na prijetnju koju predstavlja RSV, danas smo kao prioritet odobrili prvo cjepivo za zaštitu starijih građana EU-a od velike prijetnje zdravlju. Sada potičem države članice da brzo iskoriste to odobrenje i utvrde nacionalne strategije cijepljenja kako bi oni koji su najugroženiji imali pristup cjepivu prije sljedeće jesenske sezone.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides

Pojedinosti

Datum objave
6. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj