Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Odgovor na #koronavirus: Komisija pozdravlja „Najbolje prakse” za pomoć potrošačima i poduzećima

Europska komisija pozdravlja objavu popisa „najboljih praksi” koje su dogovorili financijski sektor i organizacije potrošača i poduzeća kako bi se dodatno ublažile posljedice pandemije koronavirusa. U popisu se konkretno utvrđuje kako razni sudionici...

Potrebni su dodatni napori za potpuno prenošenje pravila EU-a o pravima žrtava i europskom nalogu za zaštitu

Danas objavljene „najbolje prakse” obuhvaćaju više područja, među ostalim:

 • moratorij na otplatu potrošačkih i poslovnih kredita te doprinosa za osiguranje; tim mjerama može se pomoći onima koji su suočeni s financijskim poteškoćama (odgodom otplate);
 • sigurnija bezgotovinska plaćanja uz istodobno osiguravanje dostupnosti gotovinskih plaćanja onima kojima su potrebna;
 • brzo odobravanje zajmova namijenjenih ublažavanju posljedica koronavirusa s razumnim naknadama i kamatnim stopama;
 • zakoniti odštetni zahtjevi obrađuju se i isplaćuju u najkraćem mogućem roku.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik nadležan za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: Naš je neposredni cilj osigurati likvidnost i potrebnu financijsku potporu potrošačima, a posebno manjim poduzećima. Pozdravljam opsežan dijalog koji smo vodili s europskim financijskim sektorom i predstavnicima poduzeća i potrošača. Danas objavljeni popis „najboljih praksi” rezultat je naših konstruktivnih rasprava. Pozivam sve zainteresirane da u potpunosti iskoriste ovaj vrijedan alat. Razmotrit ćemo stanje u rujnu i nastaviti raspravu o tome kako na najbolji način osigurati neprekinuti dotok kredita u kontekstu oporavka.

Današnji popis „najboljih praksi” rezultat je rasprava vođenih tijekom dva okrugla stola koje je organizirala Komisija, uz sudjelovanje europskih banaka, drugih zajmodavaca i sektora osiguranja. Rasprave su dio širih nastojanja Komisije da poveća kreditiranje realnog gospodarstva, koja obuhvaćaju i travanjski paket mjera o bankarstvu. Komisija će organizirati novi okrugli stol u rujnu kako bi se razmotrio napredak i nastavio dijalog s dionicima radi potpore kreditiranju tijekom oporavka. Potiču se svi sudionici na primjenu tih najboljih praksi.

Danas objavljeni tekst, o kojem su se dogovorili svi sudionici okruglog stola, uključuje:

 • najbolje prakse za bankovno i nebankovno kreditiranje potrošača
 • najbolje prakse za bankovno i nebankovno kreditiranje poduzeća
 • najbolje prakse za osiguravatelje

Kontekst

Gospodarski udar uzrokovan pandemijom koronavirusa ostavio je dalekosežne posljedice na poduzeća i potrošače. Komisija je 28. travnja 2020. donijela paket mjera o bankarstvu kako bi se olakšalo bankovno kreditiranje u cilju potpore gospodarstvu. Brzi dogovor Europskog parlamenta i Vijeća o tom paketu omogućio je primjenu ciljanih zakonodavnih izmjena iz paketa već u drugom tromjesečju 2020.

Komisija je u okviru tog paketa mjera najavila dijalog s europskim financijskim sektorom te s predstavnicima poduzeća i potrošača. Svrha tog dijaloga bila je istražiti na koje bi načine razni financijski akteri mogli pružiti potporu građanima i poduzećima tijekom pandemije. Komisija je 28. svibnja s dionicima organizirala prvi okrugli stol radi rasprave o mjerama pomoći na kojem su sve zastupljene stranke izrazile otvorenost za suradnju i dijalog. Nakon toga, Komisija je 29. lipnja organizirala drugi okrugli stol. Današnji popis „najboljih praksi” dogovoren je nakon tog sastanka.

U radu obaju okruglih stolova sudjelovalo je više od 25 organizacija, među ostalim:

 • organizacije za zaštitu potrošača
 • gospodarske udruge
 • osiguravajuća društva
 • banke

Pojedinosti

Datum objave
14. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj