Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Odgovor na koronavirus: Komisija pozdravlja dogovor o oslobađanju plaćanja PDV-a za cjepiva i komplete za testiranje

Komisija pozdravlja današnje donošenje novih mjera kojima se cjepiva protiv koronavirusa i kompleti za testiranje koje nabavljaju bolnice, liječnici i pojedinci u državama članicama oslobađaju od plaćanja PDV-a.

Odgovor na koronavirus: Komisija pozdravlja dogovor o oslobađanju plaćanja PDV-a za cjepiva i komplete za testiranje

Nova pravila, koja su jednoglasno donijele sve države članice i temelje se na prijedlogu Komisije od 28. listopada (u okviru Komunikacije o dodatnim mjerama za odgovor na bolest COVID-19), omogućit će jeftiniju nabavu sredstava za sprečavanje, otkrivanje i liječenje koronavirusa.

Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, izjavio je: Današnjim dogovorom omogućit će se, u cijelom EU-u, nabava cjepiva protiv koronavirusa bez plaćanja PDV-a. Čestitam svim sudionicima na iznimno brzom donošenju novih pravila za pojeftinjenje cjepiva i kompleta za testiranje. Uspješno uvođenje tih cjepiva neophodno je da Europa izađe iz ove krize, što je naš glavni cilj u nadolazećim mjesecima.

Tim će se mjerama uvesti privremeno izuzeće od plaćanja PDV-a za cjepiva i komplete za testiranje koji se prodaju bolnicama, liječnicima i pojedincima, kao i za povezane usluge. Države članice trenutačno mogu primjenjivati sniženu, ali ne i nultu, stopu PDV-a na prodaju cjepiva, dok se na komplete za testiranje ne primjenjuju snižene stope. U skladu s izmijenjenom direktivom, države članice moći će primjenjivati snižene ili nulte stope PDV-a na cjepiva i komplete za testiranje ako tako odluče.

Pandemija koronavirusa zahtijevala je hitnu reakciju svih nadležnih tijela. Komisija sada intenzivno priprema uvođenje novih cjepiva u EU-u što je potaknuto i nedavnim najavama globalnih farmaceutskih tvrtki.

Porezna i carinska politika EU-a i dalje će imati središnju ulogu u osiguranju sigurnog pristupa tim ključnim medicinskim proizvodima na unutarnjem tržištu.

Sljedeći koraci

Države članice moći će započeti s primjenom tih pravila čim se ona objave u Službenom listu Europske unije. Pravila će ostati na snazi do kraja 2022. ili dok se ne postigne dogovor o prijedlogu Komisije o novim pravilima o stopama PDV-a ako se prijedlog prije donese.

Više informacija

Novost iz TAXUD-a

Prijedlog Direktive Vijeća 2006/112/EZ u pogledu privremenih mjera povezanih s porezom na dodanu vrijednost za cjepiva protiv bolesti COVID-19 i in vitro dijagnostičke medicinske proizvode za tu bolest kao odgovor na pandemiju bolesti COVID-19

Komunikacija o dodatnim mjerama za odgovor na bolest COVID-19 i priopćenje za medije o ponovnom rastu broja zaraženih koronavirusom

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj