Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. srpnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Od laboratorija do tržišta: više od 8 milijuna eura za rezultate istraživanja

Komisija je danas objavila da je 55 istraživača dobilo po 150 000 eura u okviru bespovratnih sredstava Europskog istraživačkog vijeća za provjeru komercijalnog ili društvenog potencijala njihovih istraživanja.

Od laboratorija do tržišta: više od 8 milijuna eura za rezultate istraživanja

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Istraživanjima se može stvoriti novo znanje, ali prijenos tog znanja na gospodarstvo i društvo može biti otežan. EU pomaže u premošćivanju tog jaza.

Nagrađeni projekti obuhvaćaju niz područja, među ostalim izradu ljepljive tehnologije inspirirane macaklinima kako bi se učinkovitije automatiziralo sastavljanje proizvoda s malim dijelovima te upotrebu algoritama i umjetne inteligencije za međunarodnu industriju digitalne glazbe radi izrade baza s metapodacima pjesama.

Bespovratna sredstva dodijeljena su istraživačima koje prethodno financirao ERC i koji rade u 11 zemalja diljem EU-a i izvan njega te su dio EU-ova programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije ERC-a, popis 55 primatelja bespovratnih sredstava nalazi se ovdje, a primjeri projekata ERC-a nalaze se ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj