Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Od Erasmusa do Erasmus+ - priča koja traje već 30 godina!

Europska unija danas slavi 30. obljetnicu programa "Erasmus". Centralna proslava u okviru Europske unije odvija se danas u Strasbourgu.

Erasmus+ prosalava

U razdoblju od pokretanja programa " Erasmus" 1987. godine, pa do njegovog sljednika Erasmus + programa koji je pokrenut 2014., ukupno 9 milijuna ljudi iskoristilo je mogućnosti obrazovanja, stručnog osposobljavanja, studentske razmjene, volontiranja, kao i profesionalnog usavršavanja u inozemstvu.

U Erasmus + programu danas sudjeluje 33 države, a Hrvatska se pridružila Erasmus programu prije pristupanja Europskoj uniji, već 2009. godine. Gotovo 70 000 zadovoljnih korisnika Erasmusa i Erasmus+ programa u Hrvatskoj svjedoče o uspješnosti ovih programa.

Centralna proslava u okviru Europske unije odvija se danas u Strasbourgu. Na proslavi će predsjednici Europskog parlamenta i komisije dodijeliti simboličnu nagradu za "devetmilijuntnog sudionika " za 33 predstavnika svih država koje sudjeluju u programu. Predviđena je i debata o budućnosti Erasmus + programa nakon 2020. godine koja će okupiti široki krug sudionika: pojedinaca i organizacija korisnika programa, nevladinih udruga, zastupnika u Europskom parlamentu, kao i bivše i sadašnje članove Europske komisije koji su sudjelovali u stvaranju početnog Erasmus programa.

U svrhu obilježavanja ove značajne obljetnice za Europsku uniju, Komisija pokreće novu Erasmus + mobilnu aplikaciju koja je osmišljena posebice za studente, strukovne učenike i sudionike u razmjeni mladih. Putem ove aplikacije sudionici programa kao i budući korisnici moći će razmijeniti svoja mišljenja, iskustva i ideje o Erasmus + programu. Navedena aplikacija značajno će olakšati pristup programu.

Pojedinosti

Datum objave
13. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj