Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. kolovoza 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Od danas na snazi nova pravila o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi u EU-u

Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života nastoji se povećati sudjelovanje žena na tržištu rada, kao i korištenje dopusta iz obiteljskih razloga te fleksibilnih radnih uvjeta.

Od danas na snazi nova pravila o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi u EU-u

S današnjim su danom države članice Unije obvezne primjenjivati pravila EU-a o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi, usvojena 2019.

Ovim se pravilima utvrđuju minimalni standardi za očinski dopust, roditeljski dopust i dopust za skrbnike. Njima se utvrđuju i dodatna prava kao što je pravo na traženje fleksibilnih radnih uvjeta, što će osobama čiji se podaci obrađuju pomoći da nastave karijeru i obiteljski život bez odricanja od jednog od ova dva područja. Ova su prava - uz postojeća prava na rodiljni dopust - stečena u okviru europskog stupa socijalnih prava, a njihovo uvođenje ključan je korak prema izgradnji Unije ravnopravnosti.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica izjavila je: „Zahvaljujući Direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, građani EU-a imat će više vremena za skrb o ranjivim članovima obitelji kojima je ona potrebna. Uvođenje dopusta za skrbnike važan je korak koji pokazuje da se EU brine za svoje građane u svim fazama života. Kao društvo moramo se brinuti - o skrbi. U posljednje vrijeme vidjeli smo koliko zdravlje može biti osjetljivo i koliko je važna društvena solidarnost. Fleksibilni radni uvjeti i mogućnost uzimanja dopusta kada je to potrebno najviše pokazuju kako je EU istinsko društvo solidarnosti. Postavljamo temelje za stvaranje modernih radnih mjesta prilagođenih građanima i svim članovima obitelji.”

Direktivom o ravnoteži između poslovnog i privatnog života nastoji se povećati sudjelovanje žena na tržištu rada, kao i korištenje dopusta iz obiteljskih razloga te fleksibilnih radnih uvjeta. Stopa zaposlenosti žena u EU-u općenito je 10,8 % niža od stope zaposlenosti muškaraca. Osim toga, radi tek 68 % žena s obvezama skrbi, u usporedbi s 81 % muškaraca s istim odgovornostima. Direktivom se radnicima osiguravaju razdoblja dopusta za skrb o članovima obitelji kojima je potrebna pomoć i općenito se osigurava da roditelji i skrbnici mogu uskladiti poslovni i privatni život.

Više informacija

Objava za medije (na engleskom jeziku)
Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
Žene na tržištu rada (na engleskom jeziku)

Pojedinosti

Datum objave
2. kolovoza 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj