Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. rujna 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Obrazovanje i osposobljavanje u EU-u: potpora nastavnicima ključna je za stvaranje europskog područja obrazovanja

Europska komisija je u okviru drugog europskog sastanka na vrhu o obrazovanju objavila Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2019. u kojemu se analizira razvoj obrazovanja i osposobljavanja u EU-u i njegovim državama članicama. U Pregledu za 2019...

Obrazovanje i osposobljavanje u EU-u

Tibor Navracsics, povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Za ostvarenje otporne, ujedinjene i pravedne Europe moramo ulagati u obrazovanje. To ponajprije znači da moramo ulagati u nastavnike tako što ćemo im pružiti potrebne alate i odati priznanje koje zaslužuju. Uspjeh svake reforme obrazovanja ovisi o nastavnicima. Iz tog razloga je bolje uvažavanje njihovih potreba od presudne važnosti za izgradnju istinskog europskog prostora obrazovanja do 2025. Ponosan sam na ono što smo u suradnji s državama članicama postigli proteklih godina, ali moramo dodatno prionuti poslu. Pregled obrazovanja i osposobljavanja ima ključnu ulogu u poticanju daljnje reforme naših obrazovnih sustava i pomaže nam da svima osiguramo da na najbolji mogući način demonstriraju svoje talente.

Komisija podržava države članice u unapređenju njihovih obrazovnih sustava putem političke suradnje, postavljanja mjerila i programa financiranja kao što je program Erasmus+. Kao glavna godišnja publikacija EU-a o obrazovanju Pregled u tome ima važnu ulogu. Predstavljanjem brojnih političkih mjera i poticanjem dijaloga pomaže državama članicama u postavljanju mjerila i poboljšanju obrazovnih sustava. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak za svaku od 28 država članica te na svim jezicima EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
26. rujna 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj