Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Obrambena industrija: EU pokreće ulaganja od gotovo 1,2 milijarde eura potpora za 61 projekt industrijske suradnje u području obrane

Europski fond za obranu (EDF) vodeći je instrument Komisije za podupiranje suradnje u području obrane u Europi. EDF podupire konkurentne i suradničke projekte u području obrane tijekom cijelog ciklusa istraživanja i razvoja.

Obrambena industrija: EU pokreće ulaganja od gotovo 1,2 milijarde eura potpora za 61 projekt industrijske suradnje u području obrane

Europska komisija danas je najavila da planira dodijeliti financijska sredstva EU-a u iznosu od gotovo 1,2 milijarde EUR za potporu 61 suradničkom istraživačkom i razvojnom projektu u području obrane koji su odabrani nakon prvih poziva na podnošenje prijedloga u okviru Europskog fonda za obranu (EDF).

U okviru prijedloga odabranih za financiranje iz EDF-a podupirat će se vrhunski projekti u području obrambenih sposobnosti kao što je sljedeća generacija lovačkih zrakoplova, tenkova i brodova te ključne obrambene tehnologije kao što su računalstvo u oblaku za vojne operacije, umjetna inteligencija, poluvodiči, svemirske, kibertehničke i medicinske protumjere. Također će se poticati nove, revolucionarne tehnologije, posebno u području kvantnih tehnologija i novih materijala, te iskoristiti potencijali obećavajućih MSP-ova i novoosnovanih poduzeća.

Pozdravljajući taj važan korak u europskoj suradnji u području obrane, izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager izjavila je: Odabrani visokokvalitetni projekti pokazuju da je široka konkretna suradnja u području obrambene industrije u Europi moguća. Gotovo 700 poduzeća koja će uz pomoć fondova EU-a provoditi istraživanja i razvijati novu generaciju inovativnih obrambenih tehnologija bit će temelj otporne i konkurentne industrijske baze. Oko 43 % subjekata koji sudjeluju u odabranim projektima su mala i srednja poduzeća, što pokazuje da program Europskog fonda za obranu uključuje cijeli industrijski vrijednosni lanac EU-a.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: S 1,2 milijarde eura za 61 europski projekt suradnje u području obrane, Europski fond za obranu danas konkretno doprinosi integriranijoj europskoj obrambenoj industriji koja potiče inovacije i našim oružanim snagama osigurava najsuvremenije sposobnosti. U okviru Europskog fonda za obranu europska suradnja u području obrane sve više postaje norma. Objedinjavanjem naših napora trošimo mudrije, a koristi od toga imaju sve države članice i europska obrambena industrija.

Uspjeh prve godine EDF-a pokazuje da je njegov model, koji se temelji na modelu dvaju prethodnih programa (Pripremnog djelovanja za istraživanja u području obrane – „PADR” i Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane – „EDIDP”) primjeren predviđenoj svrsi:

 • vrlo privlačan program i snažan interes industrije EU-a: rekordni broj zaprimljenih prijedloga (142), znatno više nego u prethodnim programima, pri čemu su pokrivena sva područja poziva na podnošenje prijedloga i tematska područja, uz sudjelovanje velike namjenske industrije, MSP-ova, poduzeća srednje tržišne kapitalizacije i organizacija za istraživanje i tehnologiju.
 • široka zemljopisna pokrivenost: gotovo 700 pravnih subjekata iz 26 država članica i Norveške sudjeluje u odabranim prijedlozima;
 • veća obrambena suradnja: odabrani projekti u prosjeku uključuju po 18 pravnih subjekata iz 8 država članica i Norveške;
 • velika zastupljenost malih i srednjih poduzeća (MSP-ova): više od 40 % svih subjekata u odabranim prijedlozima su MSP-ovi, i oni primaju gotovo 20 % ukupnih zatraženih sredstava EU-a;
 • dobra ravnoteža između istraživanja i razvoja sposobnosti: 322 milijuna EUR za financiranje 31 istraživačkog projekta i 845 milijuna EUR za 30 velikih projekata razvoja sustava i tehnologija za obrambene kapacitete;
 • potpora revolucionarnim tehnologijama za obranu: više od 5 % proračuna namijenjeno je za financiranje ideja i inovacija koje će radikalno promijeniti koncept i provođenje obrambenih djelovanja;
 • dosljednost s prioritetima na razini EU-a: posebno sa Stalnom strukturiranom suradnjom (PESCO) – polovina odabranih razvojnih projekata namjerava se provoditi u kontekstu projekta PESCO-a.

Službe Komisije sada će započeti pripremu sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava s odabranim konzorcijima podnositelja prijedloga. Nakon uspješno završene pripreme sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava i donošenja odluke Komisije o dodjeli, sporazumi o dodjeli bespovratnih sredstava bit će potpisani do kraja ove godine.

Kontekst

Komisija je u lipnju 2021. donijela prvi godišnji program rada Europskog fonda za obranu i objavila prvu seriju od 23 poziva na podnošenje prijedloga u ukupno 37 tematskih područja, pri čemu se 11 poziva odnosilo na istraživačke aktivnosti, a 12 na razvojna djelovanja.

Europski fond za obranu (EDF) vodeći je instrument Komisije za podupiranje suradnje u području obrane u Europi. Njime se ne zamjenjuju djelovanja država članica, nego se promiče suradnja između poduzeća svih veličina i aktera u području istraživanja u cijelom EU-u. EDF podupire konkurentne i suradničke projekte u području obrane tijekom cijelog ciklusa istraživanja i razvoja, s posebnim naglaskom na projekte za razvoj najsuvremenijih i interoperabilnih obrambenih tehnologija i opreme, te potiče inovacije i prekogranično sudjelovanje MSP-ova. Projekti se odabiru nakon pozivâ na podnošenje prijedloga, definiranih na temelju prioriteta u pogledu obrambenih kapaciteta koje su dogovorile države članice u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CSDP), a posebice u kontekstu plana za razvoj kapaciteta (CDP). 

EDF ima proračun od 7,953 milijarde eura u tekućim cijenama za razdoblje od 2021. do 2027. Ta financijska omotnica podijeljena je u dva stupa: 

 • 2 651 000 000 eura bit će namijenjeno za suradničko istraživanje u području obrane za suzbijanje novih i budućih sigurnosnih prijetnji, a 
 • 5 302 000 000 eura za sufinanciranje suradničkih projekata razvoja kapaciteta.

Za razvoj ili istraživanje disruptivnih tehnologija koje imaju potencijal za stvaranje revolucionarnih inovacija u obrambenom kontekstu namijenjeno je od 4 do 8 % proračuna EDF-a.

EDF se provodi u okviru godišnjih programa rada strukturiranih u 17 stabilnih tematskih i horizontalnih kategorija djelovanja tijekom višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.– 2027., posebno usmjerenih na:

 • nove izazove za oblikovanje višedimenzionalnog i cjelovitog pristupa suvremenom bojištu, kao što su medicinska potpora u području obrane, zaštita od kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnog djelovanja (KBRN), biotehnologija i ljudski čimbenici, informacijska superiornost, napredni pasivni i aktivni senzori te kibernetički i svemirski sustavi;
 • multiplikatore i pokretače u području obrane tako da se Europski fond za obranu usmjeri na ključnu tehnologiju, relevantne u svim područjima kapaciteta, kao što su digitalna transformacija, energetska otpornost i ekološka tranzicija, materijali i komponente, disruptivne tehnologije i otvoreni pozivi na inovativna obrambena rješenja usmjerena na budućnost, uključujući namjenske pozive za MSP-ove
 • izvrsnost u ratovanju s ciljem jačanja kapaciteta i podupiranja ambicioznih obrambenih sustava, uključujući zračnu borbu, protuzračnu i proturaketnu obranu, kopnenu borbu, zaštitu i mobilnost snaga, pomorsku borbu, podvodno ratovanje te simulacije i osposobljavanje.

Više informacija

Pregled odabranih prijedloga – srpanj 2022.

Informativni članak o EDF-u, lipanj 2021.

Program rada EDF-a za 2022.

Videozapis s informativnog dana EDF-a održanog 30. lipnja 2022.

Internetska stranica GU-a DEFIS – Europska obrambena industrija

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj