Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. studenoga 2015.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

O zaštiti okoliša u Europi

Komisija je danas odobrila paket ulaganja od 96 novih projekata u vrijednosti od 264,8 milijuna EUR usmjeren prema zaštiti okoliša i prirode te zelenom rastu u Europi.Hrvatska u društvu #Natura2000 projekata (4,6 milijuna eura).

20141028_reducing-emission.jpg

Komisija je odobrila paket ulaganja od 264,8 milijuna EUR usmjeren prema zaštiti okoliša i prirode te zelenom rastu u Europi.

Ulaganje obuhvaća 96 novih projekata koji će se provoditi u 21 državi članici, a financiraju se u okviru programa LIFE za okoliš. Zaštita okoliša i učinkovitost resursa okvirne su teme tih projekata kojima se nastoji učiniti pomak prema kružnom i održivom gospodarstvu. U njima će se posebna pažnja posvetiti prirodi i biološkoj raznolikosti, dobrom upravljanju okolišem i informiranju. EU će ih sufinancirati sa 160,6 milijuna EUR.

Povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella izjavio je: „Novac koji se uloži u ekološke projekte dobro je potrošen novac. Veseli me što će naš program LIFE podržati brojne inovativne projekte, za koje sam siguran da će dati značajan doprinos. Uz zaštitu i jačanje prirodnog kapitala, tim se projektima otvaraju brojne mogućnosti koje će Europu usmjeriti prema održivoj budućnosti u kojoj su ključni gospodarstvo s niskim emisijama ugljika i učinkovitost resursa. Projekte ćemo pažljivo pratiti, a želja nam je dijeliti njihove rezultate i ponoviti njihov uspjeh drugdje.”

Pozadina

LIFE je program EU-a za financiranje u području okoliša i klimatskih aktivnosti. Programom je od 1992. sufinancirano više od 4 000 projekata diljem EU-a i u trećim zemljama. Za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena mobilizirano je 7,8 milijardi EUR, a sredstva programa iznosila su 3.4 milijarde EUR. U bilo kojem trenutku u tijeku je oko 1100 projekata. Program LIFE podijeljen je u potprogram za okoliš i potprogram za klimatske aktivnosti, a njegov proračun za razdoblje 2014. — 2020. iznosi 3.4 milijarde EUR, izraženo u tekućim cijenama.

Hrvatska:

LIFE Priroda i bioraznolikost (1 projekt – 4,6 milijuna)

DRAVA LIFE (Hrvatske vode):Projektom će se prvi put uvesti međusektorska suradnja u upravljanju rijekama u Hrvatskoj kako bi se obnovile ključne funkcije ekosustava rijeke Drave. Mjerama će se povećati broj netaknutih i dinamičnih riječnih staništa, očuvati postojeće inundacije i stvoriti nove te poboljšati dinamika vodostaja. Projektom DRAVA LIFE smanjit će i ljudsko ometanje zaštićenih vrsta ptica te povećati svijest o mreži Natura 2000 u Hrvatskoj. Projektom će se pridonijeti i provedbi Okvirne direktive o vodama. Sažetak projekta

Više informacija:

http://ec.europa.eu/lifePrilog sa popisom projekata po zemljamaNacionalne kontakt točke LIFE programaPojedinosti

Datum objave
20. studenoga 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj