Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. prosinca 2015.Predstavništvo u Hrvatskoj

O javnoj nabavi

Zajednička izjava Corine Crețu, povjerenice za regionalnu politiku i Elżbiete Bieńkowske, povjerenice za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove o njihovom prvom redovnom sastanku o javnoj nabavi.

hot_topics.jpg

„Pravila javne nabave postoje kako bi se osiguralo da svi gospodarski subjekti diljem EU-a imaju jednaku priliku pri dodjeli ugovora o javnoj nabavi. Pouzdani i brzi postupci također su bitni za potporu ulaganjima te za izbjegavanje kašnjenja. Gotovo polovica sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova dodjeljuje se putem postupaka javne nabave. Od početka mandata Junckerove Komisije blisko smo surađivali kako bi se sredstva EU-a učinkovito iskoristila ispravnom i dosljednom primjenom pravila o javnoj nabavi u EU-u, čime smo pridonijeli stvaranju radnih mjesta, rastu i ulaganjima. Uz aktivnu potporu Komisije niz država članica pripremalo je i provodilo nacionalne akcijske planove za rješavanje strukturnih problema. U listopadu smo objavili smjernice kako bismo javnim službenicima diljem EU-a pomogli da prepoznaju i izbjegnu najčešće pogreške u javnoj nabavi za projekte koji se sufinanciraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sad je vrijeme da se stvari ubrzaju. Upravo smo objavili akcijski plan za stabilniju javnu nabavu u kontekstu kohezije. U tom smo kontekstu jučer predstavili i niz aktivnosti i preporuka za daljnje poboljšanje javne nabave te o njima razgovarali s g. Philom Wynnom Owenom, članom Europskog revizorskog suda. U području kohezije, ali i šire, moramo stalno nastojati osigurati najbolju vrijednost za novac. Želimo razviti aktivno partnerstvo s državama članicama kako bismo to postigli te im, uz pomno praćenje, pomogli u provedbi naših propisa. ”

Kontekst

Gotovo polovica sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova usmjerava se na realno gospodarstvo putem javne nabave. Novim zakonodavstvom o kohezijskoj politici usmjeravanje sredstava u države članice uvjetovano je postojanjem učinkovitog i funkcionalnog okvira javne nabave.
Pristup Komisije pritom je i preventivan i korektivan. Komisija daje smjernice i pruža pomoć u izgradnji kapaciteta u državama članicama pomažući im pri rješavanju glavnih problema, ali će prekinuti s isplatama ako se pokaže da je unatoč svim preventivnim mjerama pozitivan učinak preslab ili je izostao.
Akcijski plan o javnoj nabavi dio je šire inicijative Komisije za pomoć državama članicama i regijama da poboljšaju način na koji ulažu sredstva kohezijske politike i upravljaju njima, uz razvoj platforme Peer 2 Peer, koja javnim službenicima iz država članica služi za razmjenu stručnog znanja i najbolje prakse u izgradnji administrativnih kapaciteta, i Paktova o integritetu, alata za poboljšanje transparentnosti i odgovornosti u javnoj nabavi. Nadalje, cilj je uspostaviti bazu podataka o svim nepravilnostima koje su otkrivene u državama članicama te ih potaknuti na razvoj nacionalnih registara ugovora.
Konačno, javni naručitelji trebali bi raspolagati visokokvalificiranim osobljem za provedbu postupaka javne nabave kako bi se postigla najbolja vrijednost za novac. U tom pogledu Komisija će početkom 2016. organizirati konferenciju o najboljoj primjeni kriterija za dodjelu ugovora o javnoj nabavi, posebno o najboljem omjeru cijene i kvalitete.
Više informacija
Web-mjesto „Inforegio”: Unapređivanje ulaganja sredstava i upravljanja njimaposeban odjeljak o javnoj nabavi

Pojedinosti

Datum objave
3. prosinca 2015.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj