Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Novim alatom za profiliranje vještina državljanima trećih zemalja olakšava se ulazak na tržište rada

Riječ je o alatu za uređivanje stranica na internetu i izvan njega kojim će se državljanima trećih zemalja omogućiti da predstave svoje vještine, kvalifikacije i iskustva na način koji je razumljiv poslodavcima, pružateljima obrazovanja i...

EU-ov alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja

Povodom UN-ova Svjetskog dana izbjeglica Europska komisija danas objavljuje „EU-ov alat za profiliranje vještina državljana trećih zemalja”.

EU-ov alat za profiliranje vještina jedna je od deset glavnih mjera najavljenih u Novom programu vještina za Europu. Godinu dana od pokretanja Novog programa vještina Komisija je pokrenula niz glavnih mjera povezanih s povećanjem razina vještina i boljim iskorištavanjem postojećih vještina u Europi.

Alatom za profiliranje vještina nastoji se riješiti problem pogrešnog povezivanja vještina i radnih mjesta državljana trećih zemalja. Usmjeren je i na visokoobrazovane osobe kojima je možda potrebna pomoć u postupku priznavanja kvalifikacija te na one s niskom razinom obrazovanja i kojima je potrebno dodatno obrazovanje i izobrazba kako bi stekli vještine koje su potrebne na našem tržištu rada. Osim toga, neke državljane trećih zemalja ograničeno poznavanje jezika zemlje domaćina može omesti u uključivanju na tržište rada, a alatom za profiliranje vještina omogućit će se utvrđivanje tih problema. Njime se nadopunjuju drugi alati za transparentnost vještina kao što su Europass i Europski kvalifikacijski okvir. Oba su ta alata preispitana u okviru Novog programa vještina kako bi se poslodavcima, pružateljima obrazovanja i osposobljavanja te relevantnim tijelima omogućila usporedba nacionalnih kvalifikacija diljem EU-a i na međunarodnoj razini.

EU-ov alat za profiliranje vještina povezan je i s Akcijskim planom Europske komisije za integraciju državljana trećih zemalja, koji je također pokrenut prije godinu dana, a u okviru kojega se podupiru države članice u integraciji 20 milijuna državljana trećih zemalja koji zakonito borave u EU-u. Otad je Komisija poduzela niz inicijativa za poboljšanje uključivanja državljana trećih zemalja na tržište rada. Posljednja takva inicijativa je inicijativa „Poslodavci zajednički za integraciju” za promicanje nastojanja poslodavaca u potpori integriranju izbjeglica i drugih migranata.

Povodom današnjeg predstavljanja alata za profiliranje vještina povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen posjetila je prihvatilište za tražitelje azila sa sjedištem u Bruxellesu koje vodi Fedasil. Ondje je iz prve ruke vidjela kako se alatom može pružati potpora izbjeglicama i tražiteljima azila, a i socijalnim radnicima i pomagačima koji ih prate tijekom njihove integracije. Posjet možete pogledati na kanalu EbS. Istodobno se u Bruxellesu odvija promocija i konferencija za umrežavanje.

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj