Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Novi režim sankcija protiv Rusije zbog kršenja ljudskih prava i represije

Komisija pozdravlja novi režim sankcija Vijeća protiv ubrzane i sustavne represije ljudskih prava, demokracije i vladavine prava koju provode ruske vlasti. 

Berlaymont

Taj novi režim pruža okvir za uvrštenje na popis osoba uključenih u kršenja i povrede ljudskih prava, represiju i djelovanja kojima se podrivaju demokracija i vladavina prava. Danas je već doneseno dvadeset uvrštenja na popis kako bi se osobe koje krše ljudska prava i sudjeluju u represiji pozvalo na odgovornost. Režim sankcija nudi i poseban okvir za uskraćivanje robe i tehnologija ruskog represivnog aparata koji se mogu zloupotrijebiti za unutarnju represiju. Popis takve robe i tehnologija utvrđen je u Uredbi. Zabrana opskrbe obuhvaća i robu i tehnologije koji nisu uvršteni na popis, ali su namijenjeni za uporabu u vezi s unutarnjom represijom u Rusiji.

Ovaj režim sankcija odgovor je na sve represivnije politike ruskih vlasti. Primjeri te represije su nažalost smrt Alekseja Navaljnog u veljači 2024. i politički motivirano zatvaranje neistomišljenika i političkih ličnosti kao što su Oleg Orlov, Aleksandra Skochilenko i Vladimir Kara-Murza. 

Novi okvir dio je šire politike EU-a za potporu borcima za ljudska prava i aktivistima u Rusiji. To uključuje potporu onima koji se protive brutalnom agresivnom ratu Rusije u Ukrajini i povezanim dezinformacijama koje širi ruski režim.

 

 

Pojedinosti

Datum objave
28. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj