Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Novi Komisijin Centar znanja za promatranje Zemlje: pomoć oblikovanju politika na temelju dokaza

Komisija je pokrenula Novi Komisijin Centar znanja za promatranje Zemlje kako bi u oblikovanju politika EU-a što bolje iskoristila znanje prikupljeno promatranjem Zemlje, osobito iz europskog programa Copernicus. Glavni cilj Centra je pružanje...

Novi Komisijin Centar znanja za promatranje Zemlje: pomoć oblikovanju politika na temelju dokaza

Centar će sustavno pratiti strateške potrebe i prioritete s obzirom na Copernicusove proizvode i usluge te prenositi najbolje primjere iz prakse i vrhunsku znanost u usluge prilagođene pojedinačnim politikama.

Svrha Centra ujedno je i da se pobrine da razvoj Copernicusa i druga Komisijina ulaganja u programe za promatranje Zemlje i istraživanje prate potrebe politika EU-a.

Izjave članova Kolegija

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans izjavio je: Promatranje Zemlje je moćan instrument za praćenje zdravlja našeg planeta. Zemlja se već mijenja zbog kriza izazvanih klimatskim promjenama i ugroženom bioraznolikošću. Temeljito promatranje kretanja i obrazaca u okolišu davat će nam podatke potrebne za oblikovanje politika na temelju dokaza i pomoći nam u zaštiti svojeg planeta, zdravlja i sredstava za život.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Promatranje Zemlje nije samo efikasan tehnički alat nego je i izravan, gotovo emocionalan pogled na okoliš u kojem živimo i na to kako utječemo na njega. Ako podaci dobiveni promatranjem Zemlje mogu pomoći nekoj europskoj politici, želimo da se za to i iskoriste. Svrha Centra znanja je da stavi te podatke na raspolaganje.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: Oblikovatelji politika sve su svjesniji koliko im u odlučivanju može pomoći vrhunska sposobnost promatranja Zemlje iz svemira. Predstavljamo novi namjenski alat, Centar znanja za promatranje Zemlje, koji je dio sve koordiniranijih aktivnosti kako bi se Copernicusovi proizvodi i usluge što brže prihvatili i primjenjivali. Centar će pomoći da Copernicus pruža najprikladniju podršku politikama i ostvari maksimalni povrat ulaganja.

Kontekst

Copernicus je EU-ov program promatranja zemlje – pogled Europe na Zemlju.

Promatranje Zemlje znači prikupljanje i analiza georeferenciranih podataka o stanju Zemlje. Ti se podaci daljinski mjere satelitima iz svemira, običnim ili bespilotnim zrakoplovima u atmosferi ili mjernim stanicama na određenim lokacijama.

Copernicus daje geoprostorne informacije na temelju kojih se mogu ostvarivati ciljevi politika, poticati inovacije i pratiti zdravlje našeg planeta.

Brojni odjeli Komisije već koriste Copernicusove podatke u oblikovanju politika. Na primjer, promatranje Zemlje služi za praćenje kopna, klimatskih promjena, atmosfere i morskog okoliša, upravljanje kriznim situacijama i pružanje sigurnosnih usluga.

Spoznaje prikupljene promatranjem mogu pomoći u pronalaženju sinergija među Komisijinim prioritetima, pri čemu bi najvažnije trebale biti politike zelenog plana i digitalne tehnologije koje mogu poslužiti za njihovu provedbu.

Više informacija

Centar znanja za promatranje Zemlje

Svemirska politika EU-a

Komisija pozdravlja politički dogovor o europskom svemirskom programu

Program Copernicus

Pojedinosti

Datum objave
20. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj