Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. studenoga 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Nova pravila za potrošačke kredite u EU-u

Bez obzira kupuju li potrošači automobil, financiraju kupnju na internetu, godišnji odmor ili radove na obnovi kuće, zbog novog zakonodavstva manje je vjerojatno da će biti prezaduženi.

Shopping

Od nedjelje, 19. studenoga, na snagu stupaju nova pravila EU-a o potrošačkim kreditima za zaštitu potrošača. Potrošači koji financiraju rashode ili robu kreditima odsad će biti svjesniji troškova s kojima se suočavaju. Bez obzira kupuju li potrošači automobil, financiraju kupnju na internetu, godišnji odmor ili radove na obnovi kuće, zbog novog zakonodavstva manje je vjerojatno da će biti prezaduženi.

 

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová izjavila je: Potrošački krediti mogu pomoći kupcima da pokriju sve vrste rashoda. Međutim, ako su troškovi kredita pretjerani, uvjeti nejasni ili posljedice nisu pažljivo procijenjene, kredit postaje rizik. Uz pravila koja danas stupaju na snagu potrošačima olakšavamo izbjegavanje takvih rizika.   

 

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Digitalizacija je iz temelja promijenila sektor kreditiranja. Novim pravilima utire se put za budućnost i rješavaju važni izazovi, kao što su novi načini digitalnog objavljivanja informacija i procjene kreditne sposobnosti potrošača, među ostalim upotrebom automatiziranog donošenja odluka.

 

Države članice dužne su prenijeti Direktivu u nacionalno zakonodavstvo do 20. studenoga 2025. Više informacija o pravilima EU-a o potrošačkim kreditima dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj