Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. srpnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Nova pravila EU-a za veću sigurnost na cestama i uvođenje autonomnih vozila

Komisija je 2018. predstavila revidiranu Uredbu o općoj sigurnosti. U pravilima se u obzir uzela potreba za poboljšanjem sigurnosti vozila i cestovnog prometa.

Nova pravila EU-a za veću sigurnost na cestama i uvođenje autonomnih vozila

Danas se počinje primjenjivati nova Uredba o općoj sigurnosti vozila. Uvodi niz obveznih naprednih sustava za pomoć vozaču radi povećanja sigurnosti na cestama te uspostavlja pravni okvir za odobravanje automatiziranih i potpuno autonomnih vozila u EU-u. Nove sigurnosne mjere pomoći će u boljoj zaštiti putnika, pješaka i biciklista u cijeloj Uniji. Očekuje se da bi se zahvaljujući njima do 2038. moglo spasiti više od 25 000 života i izbjeći najmanje 140 000 teških ozljeda.

Budući da je stupanjem na snagu Uredbe o općoj sigurnosti Komisija ovlaštena dovršiti pravni okvir za automatizirana i umrežena vozila, Komisija će ovog ljeta donijeti tehnička pravila za homologaciju potpuno autonomnih vozila, čime će EU postati predvodnik u tom području. Ona bi trebala povećati povjerenje javnosti, potaknuti inovacije i povećati konkurentnost europske automobilske industrije.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Tehnologija nam pomaže da naše automobile učinimo sigurnijima. Nove napredne i obvezne sigurnosne značajke još će više pridonijeti smanjenju broja žrtava. Uspostavom pravnog okvira u čijem je središtu sigurnost ljudi također smo osigurali pravila koja će nam omogućiti sigurno uvođenje autonomnih vozila bez vozača u EU.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: Sustavi za pomoć pri kontroli brzine, sustavi za zadržavanje u prometnoj traci i automatizirano kočenje čine naša vozila sve više automatiziranima. Današnjim stupanjem na snagu novog zakonodavstva o sigurnosti vozila osigurali smo da se zahvaljujući toj tehnologiji poboljša svakodnevni život naših građana, kao i predvidljiv i siguran okvir koji će automobilskoj industriji omogućiti da nastavi s uvođenjem inovativnih tehnoloških rješenja i zadržati svoju globalnu konkurentnost.

Opća sigurnosna pravila

Nove mjere kojima se uvode sigurnosne značajke za pomoć vozaču od danas uključuju:

za sva cestovna vozila (tj. automobile, kombije, kamione i autobuse): inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine, sustav za detekciju pri vožnji unatrag s kamerom ili senzorima, sustav za upozoravanje u slučaju manjka pozornosti vozača, uređaji za snimanje podataka te signal za zaustavljanje u nuždi;

•   za automobile i kombije: dodatne značajke kao što su sustavi za zadržavanje u prometnoj traci i automatizirano kočenje;

•   za autobuse i kamione: tehnologije za bolje prepoznavanje mogućih mrtvih kutova, upozorenja za sprečavanje sudara s pješacima ili biciklistima i sustavi za nadzor tlaka u gumama.

Pravila će se od danas prvo primjenjivati na nove tipove vozila, a od 7. srpnja 2024. na sva nova vozila. Neke od novih mjera proširit će se na različite vrste cestovnih vozila do 2029.

Tehnička pravila za automatizirane automobile

Na temelju Uredbe o općoj sigurnosti Komisija bi ovog ljeta trebala donijeti tehnička pravila za automatizirana i umrežena vozila, s posebnim naglaskom na automatizirana vozila koja zamjenjuju vozača na autocestama (automatizacija 3. razine) i potpuno autonomna vozila poput vozila za prijevoz putnika ili robotaksija (automatizacija 4. razine).  Novim će se pravilima zakonodavstvo EU-a uskladiti s novim pravilima na razini UN-a o automatizaciji 3. razine te će se donijeti novo tehničko zakonodavstvo EU-a za autonomna vozila, prva međunarodna pravila te vrste. Tehničkim pravilima utvrđenima delegiranim i provedbenim aktom uspostavit će se sveobuhvatna procjena sigurnosti i razvijenosti potpuno automatiziranih vozila prije njihova stavljanja na tržište EU-a. Uključivat će postupke ispitivanja, kibersigurnosne zahtjeve, pravila za bilježenje podataka te praćenje sigurnosnih performansi i zahtjeve za izvješćivanje o incidentima koje provode proizvođači potpuno autonomnih vozila.

Kontekst

Komisija je 2018. predstavila revidiranu Uredbu o općoj sigurnosti. U pravilima se u obzir uzela potreba za poboljšanjem sigurnosti vozila i cestovnog prometa s obzirom na to da su studije pokazale da ljudske pogreške imaju ulogu u 95 % nesreća. Europski parlament i države članice EU-a Uredbu su donijeli u studenome 2019. Komisija je otada donijela niz povezanih provedbenih uredbi kojima su obuhvaćene različite mjere za pomoć vozačima uvedene Uredbom.

Prijedlog Komisije za revidiranu Uredbu o općoj sigurnosti također je pratio objavu strategije EU-a za automatiziranu mobilnost, u kojoj se navodi sveobuhvatan skup mjera EU-a za uvođenje umreženih i automatiziranih sustava mobilnosti. Predviđao je mjere kojima se uvode ključne tehnologije i infrastruktura, uspostavlja odgovarajući regulatorni okvir za unutarnje tržište EU-a i osigurava da automatizirana mobilnost donosi koristi europskim građanima.

Dodatne informacije

Informativni članak o Uredbi o općoj sigurnosti

Uredba o općoj sigurnosti

Pojedinosti

Datum objave
6. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj