Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. veljače 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Neformalni sastanak na vrhu na Malti pravi je trenutak za kolektivno djelovanje u području vanjskih migracija

Predsjednik Juncker na sastanku na vrhu na Malti: potvrda europskih vrijednosti te dogovor o mjerama za bolje upravljanje migracijama i spašavanje života duž središnje sredozemne rute.

Predsjednik Juncker na summitu Malta 2017.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas sudjeluje na neformalnom sastanku na vrhu u malteškom glavnom gradu Valletti.

Uglavnom će se raspravljati o načinima boljeg upravljanja migracijama i spašavanja života duž središnje sredozemne rute. Očekuje se da će se čelnici usuglasiti o konkretnom skupu kratkoročnih i srednjoročnih djelovanja kojima će se pridonijeti stabilizaciji središnje sredozemne rute.

Sastanak će biti prilika i da zemlje iz skupine EU-27 porazgovaraju o budućnosti Europe uoči sastanka na vrhu u Rimu 25. ožujka kojim će se obilježiti šezdeseta obljetnica Rimskih ugovora.

S obzirom na nove situacije i stare izazove s kojima je Europa suočena na početku 2017., neformalni sastanak na vrhu na Malti pravi je trenutak za kolektivno djelovanje u području vanjskih migracija, ali i za iskazivanje jedinstva.

Prilika je to za potvrdu europskih vrijednosti te obranu tolerancije, solidarnosti i otvorenosti utkanih u temelje Europe.

Nakon prvog radnog sastanka o vanjskoj migraciji čelnici će objaviti Izjavu iz Malte u kojoj će iznijeti konkretna kratkoročna i srednjoročna djelovanja kojima će se poboljšati situacija duž središnje sredozemne rute te na terenu u Libiji i susjednim zemljama.

Pojedinosti

Datum objave
3. veljače 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj