Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Napredak kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu

"Današnji rezultati jasno pokazuju da internetske platforme ozbiljno shvaćaju svoje obveze ispitivanja prijava i uklanjanja nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata. Potičem IT poduzeća da poboljšaju transparentnost i povratno informiranje...

EU

U trećoj evaluaciji Kodeksa postupanja za borbu protiv nezakonitoga govora mržnje na internetu koju su provele nevladine organizacije i javna tijela navodi se da su IT poduzeća u prosjeku uklonila 70 % nezakonitoga govora mržnje koji im je prijavljen. Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft obvezali su se od svibnja 2016. sprječavati širenje takvih sadržaja u Europi provedbom Kodeksa postupanja. Rezultati trećeg kruga praćenja pokazuju da poduzeća sve više ispunjavaju svoje obveze uklanjanja većine nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata. Međutim, i dalje postoje izazovi, osobito nepostojanje sustavnog povratnog informiranja korisnika.

Instagram i Google+ danas su objavili da se pridružuju Kodeksu postupanja, što će dodatno proširiti broj uključenih aktera.

Potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozdravio je taj napredak: Današnji rezultati jasno pokazuju da internetske platforme ozbiljno shvaćaju svoje obveze ispitivanja prijava i uklanjanja nezakonitog govora mržnje u roku od 24 sata. Potičem IT poduzeća da poboljšaju transparentnost i povratno informiranje korisnika, u skladu sa smjernicama koje smo objavili prošle godine. Važno je uspostaviti i zaštitne mjere kako bi se izbjeglo prekomjerno uklanjanje i zaštitila temeljna prava kao što je sloboda govora.

Povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vĕra Jourová izjavila je: Internet mora biti siguran, bez nezakonitog govora mržnje te ksenofobnog i rasističkog sadržaja. Potvrđuje se da je Kodeks postupanja vrijedan alat za brzo i učinkovito suzbijanje nezakonitog sadržaja. To pokazuje da se čvrstom suradnjom tehnoloških poduzeća, civilnog društva i kreatora politika mogu postići rezultati i istovremeno sačuvati sloboda govora. Očekujem da će IT poduzeća pokazati jednaku odlučnost u rješavanju drugih važnih pitanja, kao što su borba protiv terorizma ili nepovoljni uvjeti za njihove korisnike.

Od donošenja Kodeksa postupanja u svibnju 2016. postojano raste učinkovitost uklanjanja prijavljenog nezakonitog sadržaja, što potvrđuje današnja evaluacija:

  • IT poduzeća uklonila su u prosjeku 70 % cjelokupnog nezakonitoga govora mržnje koji su im prijavile nevladine organizacije i javna tijela koji su sudjelovali u evaluaciji. Stopa uklanjanja postojano se povećavala, od 28 % zabilježenih u prvom krugu praćenja u 2016. do 59 % zabilježenih u drugom krugu praćenja iz svibnja 2017.

  • Danas sva uključena IT poduzeća u potpunosti ispunjavaju cilj ispitivanja većine prijava u roku od 24 sata prosječnom stopom višom od 81 %. Ta se stopa udvostručila u odnosu na prvi krug praćenja i povećala u odnosu na stopu od 51 % prijava ocijenjenih u roku od 24 sata, koja je zabilježena u prethodnom krugu praćenja.

Očekivana poboljšanja

Iako su ispunjene glavne obveze iz Kodeksa postupanja, potrebna su dodatna poboljšanja u sljedećim područjima:

  • U prosjeku korisnici Facebooka i dalje ne dobivaju povratne informacije za gotovo trećinu prijava, a stopa odgovora razlikuje se od jednog do drugog IT poduzeća. Dodatna poboljšanja potrebna su u području transparentnosti i pružanja povratnih informacija korisnicima.

  • Kodeksom postupanja nadopunjuje se zakonodavstvo za suzbijanje rasizma i ksenofobije, kojim se za počinitelje djela nezakonitog govora mržnje, na internetu ili izvan njega, predviđa učinkovit kazneni progon. U prosjeku su jedan od pet slučajeva prijavljenih IT poduzećima nevladine organizacije prijavile i policiji ili državnom odvjetništvu. Ta se stopa od posljednjeg izvješća o praćenju više nego udvostručila. Policija te slučajeve treba hitno obraditi. Komisija je tijelima vlasti, civilnom društvu i poduzećima osigurala mrežu za suradnju i razmjenu dobrih praksi te ciljanu financijsku potporu i operativne smjernice. U dvije trećine država članica postoji nacionalna kontaktna točka za prijavu govora mržnje na internetu. Poseban dijalog nadležnih tijela država članica i IT poduzeća predviđen je za proljeće 2018.

Pojedinosti

Datum objave
7. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj