Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Nakon isteka Sporazuma iz Cotonoua: izjava povjerenice Urpilainen povodom dogovora Vijeća o potpisivanju novog Sporazuma o partnerstvu između EU-a i OAKPD-a

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove 20. srpnja 2023. u Vijeću EU-a otvoren je put potpisivanju i privremenoj primjeni najsveobuhvatnijeg Sporazuma o partnerstvu između EU-a i njegovih država članica te OAKPD-a, najvećeg saveza zemalja u svijetu.

Juta Urpilainen

Danas je povijesni dan za EU i 79 članica Organizacije afričkih, karipskih i pacifičkih država (OAKPD).

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove 20. srpnja 2023. u Vijeću Europske unije otvoren je put potpisivanju i privremenoj primjeni najsveobuhvatnijeg Sporazuma o partnerstvu između EU-a i njegovih država članica te OAKPD-a, najvećeg saveza zemalja u svijetu. U narednim mjesecima službeno će ga potpisati EU, njegove države članice i članice OAKPD-a.

Izrazito se radujem tom važnom koraku. Od 2018., kad su pregovori započeli, u svijetu se nižu promjene i rastu geopolitičke napetosti. Sporazum donosi sigurnost i dosljednost i jamči svijetlu budućnost naših odnosa s važnim partnerima iz cijelog svijeta.

Sporazum o pridruživanju obuhvaća širok raspon pitanja, od održivog razvoja i rasta do ljudskih prava, mira i sigurnosti. Suočavamo se sa zajedničkim izazovima: sve većim rizicima od klimatskih promjena, globalnim pandemijama i nestabilnošću.

U okviru ovog novog Sporazuma, koji je nasljednik Sporazuma iz Cotonoua, imamo priliku ojačati suradnju s OAKDP-om i pripremiti svoje partnerstvo za buduće potrebe i izazove. U sve složenijem geopolitičkom kontekstu Sporazum olakšava EU-u i državama AKP-a da se zajedno suočavaju s globalnim izazovima, među ostalim surađujući na međunarodnoj razini i poštujući pritom naše zajedničke vrijednosti vladavine prava, demokracije i međunarodnog pravnog poretka.

Sljedeći koraci

U narednim mjesecima organizirat će se svečanost potpisivanja Sporazuma o partnerstvu između EU-a i OAKPD-a. Nakon što predstavnici EU-a i OAKPD-a potpišu Sporazum o partnerstvu, novi privremeni sporazum stupit će na snagu prvog dana drugog mjeseca nakon njegova potpisivanja.

O partnerstvu OAKPD-EU

Partnerstvo AKP-EU jedan je od najstarijih i najsveobuhvatnijih okvira za suradnju između EU-a i partnerskih zemalja. Ujedinjuje više od 1,5 milijardi ljudi na četiri kontinenta. Točnije, partnerstvo povezuje EU sa 79 afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja. Naša je suradnja opsežna i temelji se na vrijednostima koje zbližavaju zemlje EU-a i Afrike, Kariba i Pacifika. Posljednjih godina partnerstvo je bilo usmjereno na iskorjenjivanje siromaštva i uključivi održivi razvoj u afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama. Okosnicu našeg djelovanja čine tri ključna područja: politički dijalog, razvojna suradnja te regionalna integracija i trgovina.

Više informacija

Zaključeni pregovori o novom Sporazumu o partnerstvu između EU-a i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja za razdoblje nakon isteka Sporazuma iz Cotonoua

Novi Sporazum o partnerstvu između EU-a i afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja

Pitanja i odgovori

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj