Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. svibnja 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Nacrt studije o učinku TTIP-a dostupan za javno savjetovanje

Ecorys, neovisno konzultantsko tijelo koje za potrebe Europske komisije provodi procjenu učinka trgovinskog sporazuma o kojem se trenutno pregovara između EU-a i SAD-a, danas je objavio nacrt svog privremenog izvješća.

eu-usa-relation.jpg

U tom se tehničkom izvješću ističu prilike koje bi se partnerstvom za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) otvorile građanima i poduzećima diljem Europe. Izvješće je sada dostupno za javno savjetovanje. U njemu se ne obrađuju samo brojke, već se detaljno analizira potencijalni društveni i ekološki učinak TTIP-a. Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström komentirala je izvješće na svom blogu.Svi zainteresirani dionici sada mogu proučiti nacrt izvješća i ponuditi povratne informacije, a Ecorys će zatim nastaviti rad na završnoj verziji privremenog izvješća i preporukama koje će objaviti krajem 2016.

Komisija će organizirati i dijalogizmeđu predstavnika civilnog društva i autora izvješća koji će se održati 23. svibnja. Komisija od 1999. provodi procjene učinka na održivost za sve trgovinske sporazume o kojima pregovara. Procjene se provode tijekom pregovora, a pregovarači na temelju njihovih zaključaka prilagođavaju svoj rad tijekom pregovora.

Nacrt privremenog izvješćaPojedinosti

Datum objave
13. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj