Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. veljače 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Na snazi strogi propisi EU-a o provedbi trgovinskih pravila

Na snagu su stupili strogi novi propisi o provedbi trgovinskih pravila kojima će se dodatno ojačati instrumenti za obranu interesa EU-a. Ažuriranjem Uredbe EU-a o trgovinskim pravilima EU sada može djelovati u većem broju slučajeva.

Na snazi strogi propisi EU-a o provedbi trgovinskih pravila

Novim se pravilima i uvođenjem sljedećih promjena jačaju provedbeni mehanizmi EU-a: ovlašćivanje EU-a da djeluje u cilju zaštite trgovinskih interesa u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i u okviru bilateralnih sporazuma kada je trgovinski spor blokiran unatoč nastojanjima EU-a da u dobroj vjeri poštuje postupak rješavanja sporova (Uredbom je prethodno bilo dopušteno djelovanje tek nakon završetka postupka za rješavanje sporova) i proširenje područja primjene Uredbe i mogućih protumjera trgovinske politike na usluge i određene aspekte prava intelektualnog vlasništva (Uredba je ranije dopuštala samo protumjere u robi).

Izvršni potpredsjednik i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Europska unija mora se moći braniti od nepoštenih trgovačkih praksi. Ta će nam nova pravila pomoći u zaštiti od onih koji pokušavaju iskoristiti našu otvorenost. I dalje radimo na ostvarivanju primarnog cilja, reformiranog i funkcionalnog multilateralnog pravilnika utemeljenog na učinkovitom sustavu za rješavanje sporova. No u međuvremenu ne smijemo biti bespomoćni. Zahvaljujući tim mjerama možemo odlučno odgovoriti.

Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
15. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj