Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak31. svibnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Moguće daljnje mjere za produbljenje europske ekonomske i monetarne unije

Nakon što je 1. ožujka predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, Komisija sada iznosi prijedlog mogućih daljnjih mjera za produbljenje europske ekonomske i monetarne unije. Danas objavljeni dokument za razmatranje temelji se na Izvješću petorice...

Eurpska i monetarna unija

U dokumentu se u obzir uzimaju rasprave provedene u državama članicama i stajališta ostalih institucija EU-a, utvrđuju konkretne mjere koje se mogu poduzeti do izbora za Europski parlament 2019.i niz mogućnosti za razdoblje nakon toga, u kojem bi se trebala dovršiti struktura ekonomske i monetarne unije.

Svrha je prijedloga sadržanih u dokumentu za razmatranje pridonijeti izgradnji širokog konsenzusa o načinu rješavanja izazova koji nas očekuju i ponovno potaknuti ovu važnu raspravu.

Dovršetak ekonomske i monetarne unije nije sam po sebi cilj, nego je potreban kako bi se osigurala radna mjesta, rast, socijalna pravednost, ekonomska konvergencija i financijska stabilnost. Odgovornost i solidarnost, smanjenje rizika i njegova podjela neće se moći razdvojiti. Sve države članice EU-a trebale bi moći postati dio ekonomske i monetarne unije, a postupak odlučivanja mora postati transparentniji i demokratski odgovorniji. Na tim vodećim načelima temeljit će se buduće djelovanje. Ključni su uvjeti za uspjeh izgradnja širokog političkog konsenzusa o smjeru djelovanja i sveobuhvatan plan s jasnim redoslijedom.

Napredak bi trebao obuhvaćati djelovanja u sljedeća tri ključna područja:

1) dovršetak istinske financijske unije

2) uspostava integriranije ekonomske i fiskalne unije

3) učvršćivanje demokratske odgovornosti i jačanje institucija europodručja

Kontekst

Ovaj je dokument za razmatranje treći u nizu od pet dokumenata najavljenih u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe, u kojoj se iznose glavni izazovi i mogućnosti s kojima će se Europa suočiti u idućem desetljeću. Bijela knjiga obilježava početak procesa u kojem će EU-u sa 27 država članica odlučiti o budućnosti Unije. Kako bi potaknula tu raspravu, Europska komisija će, zajedno s Europskim parlamentom i zainteresiranim državama članicama, organizirati niz rasprava o „Budućnosti Europe” u nizu europskih gradova i regija.

Danas objavljeni dokument za razmatranje poziv je svima da iznesu svoje mišljenje o budućnosti naše ekonomske i monetarne unije u okviru opće rasprave o budućnosti Europe.

Daljnje djelovanje mora se temeljiti na općem konsenzusu i uzeti u obzir globalne izazove koji nas očekuju. U tom pogledu dokumenti za razmatranje o svladavanju globalizacije, socijalnoj dimenziji Europe i nadolazeći dokument za razmatranje o budućnosti financija EU-a, potiču raspravu o budućnosti naše ekonomske i monetarne unije.

Komisija će objaviti i dokument za razmatranje o budućnosti europske obrane.

Pojedinosti

Datum objave
31. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj