Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. rujna 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Mjere pripravnosti za slučaj Brexita bez dogovora

Konačni poziv Komisije svim građanima i poduzećima u EU-u da se pripreme za povlačenje Ujedinjene Kraljevine 31. listopada 2019.

Zastave EU-a i UK-a

Do povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije 31. listopada 2019. ostalo je još osam tjedana te je Komisija danas u svojoj šestoj Komunikaciji o pripravnosti za Brexit ponovno pozvala sve dionike u EU-27 da se pripreme za izlazak bez dogovora. Zbog nesigurnosti koja je i dalje prisutna u Ujedinjenoj Kraljevini u pogledu ratifikacije Sporazuma o povlačenju, koji je s Vladom Ujedinjene Kraljevine dogovoren u studenome 2018., te ukupne domaće političke situacije, izlazak bez dogovora 1. studenoga 2019. i dalje je moguć, iako nepoželjan ishod.

U tom je duhu Europska komisija danas objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Ujedinjenom Kraljevinom olakšala završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjenu Kraljevinu, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini. To se temelji na prethodnim komunikacijama i 100 obavijesti dionicima, kojima su obuhvaćeni brojni sektori.

Pojedinosti

Datum objave
4. rujna 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj