Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. svibnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Milijunima djece u izvanrednim situacijama diljem svijeta pomaže se omogućujući im da se obrazuju

Komisija je danas donijela novi okvir politike kojim se humanitarna sredstva namijenjena obrazovanju u izvanrednim situacijama i dugotrajnim krizama žele od 2019. povećati na 10 % njezina ukupnog proračuna za humanitarnu pomoć. Usto, cilj je da se...

Humanitarna sredstva EU-a

EU će povećati izdvajanja i poboljšati dostupnost obrazovanja u izvanrednim situacijama i dugotrajnim krizamaE

Komisija je danas donijela novi okvir politike kojim se humanitarna sredstva namijenjena obrazovanju u izvanrednim situacijama i dugotrajnim krizama žele od 2019. povećati na 10 % njezina ukupnog proračuna za humanitarnu pomoć. Usto, cilj je da se djeca zahvaćena humanitarnom krizom vrate školovanju u roku od tri mjeseca.

„Humanitarne krize šire se u svijetu, a odrastanje bez obrazovanja izgledno je za milijune djece. Obvezni smo nešto učiniti i spriječiti da ta djeca budu izgubljeni naraštaji. Nova će nam politika omogućiti da djeci pomognemo bolje i brže nego ikad prije, čak i u najtežim situacijama. Ojačat ćemo suradnju s drugim donatorima i partnerima i bolje povezati našu kratkoročnu i dugoročnu pomoć. EU ostvaruje najbolje rezultate u svijetu kad je riječ o vraćanju djece u škole. Iz proračuna za humanitarnu pomoć ove ćemo godine izdvojiti 8 % za obrazovanje u izvanrednim situacijama, osam puta više nego 2015. Cilj je da 2019. dosegnemo 10 %”, izjavio je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides danas u Bruxellesu prigodom objave Komunikacije EU-a o obrazovanju u izvanrednim situacijama i dugotrajnim krizama.

Četiri su ključna prioriteta novog okvira politike: djeci i mladima olakšati pristup obrazovanju, pružati kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje, zaštititi obrazovne ustanove od napada i osigurati hitru i inovativnu prilagodljivost obrazovanja.

Današnja odluka važan je dio rada Junckerove Komisije na pomaganju milijunima djece kojima je pristup obrazovanju otežan ili onemogućen zbog sukoba, prisilnog raseljavanja, nasilja, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Dosad najveći EU-ov program za obrazovanje u izvanrednim situacijama uvjetovana je novčana pomoć za obrazovanje u Turskoj u iznosu od 84 milijuna eura kojom se pomaže u vraćanju 290 000 izbjegličke djece u škole.

Kontekst

Milijuni djece diljem svijeta nemaju pristup obrazovanju zbog sukoba, prisilnog raseljavanja, nasilja, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Sirija, Irak, Jemen, okupirano palestinsko područje, Afganistan, Južni Sudan i Demokratska Republika Kongo neke su od 35 krizom zahvaćenih zemalja u kojima je za gotovo 75 milijuna školske djece otežano obrazovanje. Tek nešto više od polovine izbjegličke djece osnovnoškolske dobi pohađa školu, kod srednjoškolaca je riječ o manje od četvrtine, dok sveučilište pohađa tek svaka stota mlada osoba.

EU predvodi u izdvajanju za obrazovanje u izvanrednim situacijama, ali globalni je prosjek izdvajanja za humanitarnu pomoć za obrazovanje malen, ispod 3 %. Komisija neprestano povećava iznos izdvojenih sredstava. Primjerice, broj zemalja u kojima se financiraju projekti iz humanitarnog proračuna povećao se sa šest 2012. na pedeset dvije. Ukupno se od 2016. više od 5,5 milijuna djece pomoglo s otprilike 265 milijuna eura. Usto, EU je od 2011. mobilizirao više od 1,5 milijardi eura za krizu u Siriji. Pritom se služio nizom instrumenata i mehanizama: Europskim instrumentom za susjedstvo, humanitarnom pomoći, Instrumentom za doprinos stabilnosti i miru, regionalnim fondom zaklade EU-a za odgovor na krizu u Siriji (kojim se obrazovne mogućnosti pružaju i zemljama domaćinima u teškoj situaciji poput Libanona i Jordana) i Instrumentom za izbjeglice u Turskoj. Sirijski studenti mogu i dalje putem programa ERASMUS+ studirati u inozemstvu, a sirijska sveučilišta ojačati kapacitete i modernizirati nastavni program.

EU će današnjim prijedlogom čvršće povezati svoje alate i instrumente dostupne u okviru humanitarne pomoći i razvojne suradnje. Time će se nadograditi razvojna pomoć koju EU već pruža za obrazovne projekte u nestabilnim i krizom zahvaćenim zemljama i regijama diljem svijeta. Među ostalim, mulitaleralno će se financirati globalne inicijative poput Globalnog partnerstva za obrazovanje i Obrazovanje ne može čekati.

Pojedinosti

Datum objave
18. svibnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj