Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. siječnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Migracije radne snage: Komisija i države članice jačaju suradnju uz pomoć nove platforme

Platforma je uspostavljena kako bi se unaprijedile migracije radne snage u EU-u s ciljem privlačenja osoba s prijeko potrebnim vještinama iz trećih zemalja.

Migracije radne snage: Komisija i države članice jačaju suradnju uz pomoć nove platforme

Sutra će povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson i povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit otvoriti prvi sastanak platforme za migracije radne snage s predstavnicima država članica koji su specijalizirani za migracijsku politiku i politiku zapošljavanja te europskim socijalnim i gospodarskim partnerima. Platforma je uspostavljena kako bi se unaprijedile migracije radne snage u EU-u s ciljem privlačenja osoba s prijeko potrebnim vještinama iz trećih zemalja.

Kao što je Komisija istaknula predlaganjem 2023. kao Europske godine vještina, iako je kvalificirana radna snaga ključna za budućnost europskih gospodarstava i društava te za iskorištavanje mogućnosti koje nude zelena i digitalna tranzicija, države članice suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom radne snage i vještina. Jedna od mjera za rješavanje tih problema jest dobro upravljanje migracijama radne snage.

Na sutrašnjem sastanku sudionici će razgovarati o izazovima na tržištu rada, razmjenjivati najbolje prakse u pogledu migracija radne snage i poboljšavanja inicijativa EU-a kako je najavljeno u paketu za vještine i talente. S obzirom na važnost suradnje, platforma za migracije radne snage redovito će se sastajati. Više pojedinosti o prvom sastanku bit će dostupno u priopćenju za medije nakon završetka sastanka.

Pojedinosti

Datum objave
9. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj