Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Migracije: Komisija i Grčka dogovorile plan za novi prihvatni centar na Lezbosu

Komisija je danas s grčkim vlastima i agencijama EU-a dogovorila detaljan plan za uspostavu novog prihvatnog centra na otoku Lezbosu do početka rujna 2021. To je ključan korak prema rješavanju situacije nakon požara koji su uništili kamp u Moriji u...

Migracije: Komisija i Grčka dogovorile plan za novi prihvatni centar na Lezbosu

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Današnjim dogovorom Europa i Grčka blisko surađuju za dobrobit ljudi na tim otocima. Osigurat ćemo primjerene uvjete za migrante i izbjeglice, kao i potporu za zajednice na grčkim otocima. Radi se i o brzim i pravednim postupcima kako bi centri služili svrsi kao lokacija za privremeno zaustavljanje prije povratka ili integracije. Upravljanje migracijama europski je izazov i danas provodimo europsku solidarnost u praksi.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson izjavila je: To se odnosi na ljude i njihovo temeljno pravo na osjećaj sigurnosti. Taj je sporazum važan korak prema održivom rješenju na Lezbosu i u osiguravanju da se situacija kao što je Moria nikad ne ponovi. To je također važan korak u promjeni načina na koji pristupamo upravljanju migracijama te utiremo put za primjenu načela novog pakta o migracijama i azilu. Priopćenje za medije i pitanja i odgovori dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
3. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj