Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Međunarodna donatorska konferencija: Zajedno za stanovnike Turske i Sirije

EU poziva međunarodne partnere i globalne donatore da pokažu solidarnost sa stanovništvom Turske i Sirije u ovim teškim okolnostima te se obvežu poslati pomoć u skladu s razmjerima šteta.

Međunarodna donatorska konferencija: Zajedno za stanovnike Turske i Sirije

Europska komisija i švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a danas su u Bruxellesu domaćini međunarodne donatorske konferencije za potporu stanovnicima Turske i Sirije koji su pogođeni nedavnim razornim potresima.

Donatorska konferencija, organizirana u suradnji s turskim vlastima, okupit će države članice EU-a, zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, susjedne i partnerske zemlje, članice skupine G20 (osim Rusije), zemlje članice Vijeća za suradnju u Zaljevu, kao i UN, međunarodne organizacije, humanitarne organizacije te međunarodne i europske financijske institucije.

Konferencija će započeti u 13:30 uvodnim napomenama predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i švedskog premijera Ulfa Kristerssona za švedsko predsjedništvo Vijeća. Nakon uvodne sjednice uslijedit će prezentacija „Utjecaj i vizija oporavka” uz sudjelovanje Janeza Lenarčiča, povjerenika za upravljanje kriznim situacijama. Donatorskom sjednicom predsjedat će povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi i švedski ministar međunarodne razvojne suradnje i vanjske trgovine Johan Forssell. EU i države članice namjeravaju se obvezati na daljnju pomoć, oporavak i obnovu Turske i Sirije. EU poziva međunarodne partnere i globalne donatore da pokažu solidarnost sa stanovništvom Turske i Sirije u ovim teškim okolnostima te se obvežu poslati pomoć u skladu s razmjerima šteta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i švedski premijer Ulf Kristersson iznijet će završne napomene nakon čega će u 17:30 uslijediti zajednička konferencija za medije povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija, švedskog premijera Ulfa Kristerssona i ministra vanjskih poslova Turske Mevlüta Çavuмoğlua. Različite sesije odvijat će se uživo na EbS -u. Priopćenje za medije s iznosom obveza bit će dostupno ovdje nakon događanja. Više informacija o potpori EU-a stanovništvu Turske i Sirije dostupno je u ovom informativnom članku.

Pojedinosti

Datum objave
20. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj