Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Medijski pluralizam u Europi: nova studija pokazala rizike na svim razinama

Prema neovisnoj studijiCentra za medijski pluralizam i slobodu medija došlo je do opće stagnacije ili pogoršanja pokazatelja u pogledu rizika za medijski pluralizam u svim obuhvaćenim zemljama (27 država članica EU-a te Ujedinjenoj Kraljevini...

Medijski pluralizam u Europi: nova studija pokazala rizike na svim razinama

Potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Ova je studija znak za uzbunu. Moramo bolje zaštititi novinare i povećati transparentnost i pravednost u internetskom svijetu, posebno u kontekstu političkih kampanja. Također moramo podupirati medijski sektor koji je snažno pogođen krizom uzrokovanom COVID-om 19, poštujući pritom njegovu neovisnost. Komisija ne može pobijediti u toj borbi bez pomoći. Oslanjam se na države članice da pomognu preokrenuti taj trend.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Alat za praćenje medijskog pluralizma ističe mogućnosti koje donosi digitalna transformacija i koju mediji moraju iskoristiti, kao i izazove te transformacije, od potencijalne uloge internetskih platformi do digitalne sigurnosti novinara i medijskih djelatnika. S obzirom na to da kriza dodatno ubrzava te trendove, rješavat ćemo ih na temeljit način kako bismo potaknuli oporavak medijskog ekosustava.

Rezultati studije važan su izvor informacija za prvo izvješće o vladavini prava predviđeno za rujan, koje će se posebno baviti medijskim pluralizmom. Rezultati će se uvrstiti i u akcijski plan za europsku demokraciju (u tijeku je javno savjetovanje), akcijski plan za medijski i audiovizualni sektor te zakon o digitalnim uslugama (u tijeku je javno savjetovanje) koji će biti predstavljeni kasnije ove godine. Praćenje medijskog pluralizma sufinancira EU u okviru niza projekata kojima se podupire medijski pluralizam i sloboda, a koji su detaljno opisani u ovom informativnom članku.

Osim toga, Komisija je danas objavila i studiju o zlouporabi zakona o kleveti (strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti, SLAPP-ovi) kojima se ugrožava rad novinara. Komisija će se prilikom planiranja djelovanja u ovim područjima voditi ovom studijom i povratnim informacijama koje će se prikupiti o SLAPP-ovima u okviru javnog savjetovanja o akcijskom planu za europsku demokraciju.

Pojedinosti

Datum objave
23. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj