Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. lipnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna po povoljnijim uvjetima kreditiranja

O danas potpisanom sporazumu za MSP-ove u okviru programa InnovFin uz osiguranu potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU):"Posebna mi je čast prisustvovati ovom događaju koji malim i srednjim poduzetnicima osigurava povoljne kredite i...

20160620_msp-croatia-eif-agreement.jpg

Malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju 150 milijuna kuna po povoljnijim uvjetima kreditiranja

Autor: Tomislav Tustić

U zagrebačkom hotelu Westin danas je održana prigodna svečanost povodom potpisivanja Ugovora o garanciji po InnovFin SME Guarantee Facility između Europskog investicijskog fona (EIF) i Hrvatske banke za obnovu i razvoj otvarajući put prema izrazito povoljnim zajmovima za male i srednje poduzetnike.

Ugovor je u ime HBOR-a potpisao predsjednik uprave Dušan Tomašević i članica uprave Martina Jus, dok je potpisnik u ime EIF-a bio Deputy Chief Executive, Roger Havenith. Na svečanosti su bili i povjerenik Europske komisije Neven Mimica, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić i ministar poduzetništva Darko Horvat.

Tomašević je nakon potpisivanja rekao da sporazum podrazumijeva instrument jamstva do 50 posto iznosa zajma za male i srednje poduzetnike i da će značajno umanjiti kamatne stope na kreditiranje.

– Zahvaljujem EIF-u što je prepoznao HBOR kao partnera u korištenju ovog instrumenta. Danas potpisani ugovor omogućit će malim i srednjim kao i malim i srednje kapitaliziranim poduzećima još povoljnije kreditiranje po HBOR-ovim postojećim programima. Ovaj instrument bit će poduzetnicima dostupan već od jeseni i očekujemo veliki interes poduzetnika za sredstvima osiguranima na ovaj način – rekao je.

Garancija rušenja kamatnih stopa

Havenith je dodao da male i srednje tvrtke (SME) predstavljaju okosnicu gospodarstva i zapošljavaju 68 posto ljudi u Hrvatskoj, naglasivši da je riječ o prvoj transakciji između EIF-a i HBOR temeljenoj na takozvanom Junckerovom planu investicija u EU. Prema njegovim riječima, HBOR je idealno pozicioniran za distribuciju kredita poduzetnicima.

– HBOR je najveća ustanova za promicanje ulaganja u Hrvatskoj te je u savršenoj poziciji za pronalaženje inovativnih kompanija kojima će ovakva podrška EU-a najviše koristiti. Ovo je prva transakcija u okviru EFSU-a u Hrvatskoj, a tijekom sljedećih nekoliko mjeseci očekujemo i potpisivanje dodatnih sporazuma. HBOR je dugogodišnji partner EIF-a te smo sigurni da će jamstvo za MSP-ove u okviru programa usmjeriti financijska sredstva hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima.

Zadovoljstvo sporazumom je izrazio ministar Horvat, rekavši da je ”postignuta kritična masa” za investicije u mjesecima koji dolaze.

– Sad imamo nekoliko financijskih instrumenata čiji je cilj kroz garancije srušiti kamatne stope i osigurati povoljno kreditiranje i konkurentnost hrvatskih poduzetnika – rekao je pa dodao da će garancije kamate na zajmove smanjiti za nekoliko postotnih bodova, odnosno da poduzetnici, ovisno o projektu, mogu dobiti novac uz stopu od 0.5 do 3 posto. Ministar je izrazio nadu da će krediti za poduzetnike uz stopu od 1 do 2 posto brzo postati hrvatska svakodnevnica.
Podjednako gledište je iznio Tomašević, ocijenivši da će garancija umanjiti kamatnu stopu za kreditiranje putem HBOR-a na 1.5 posto. On je poduzetnike pozvao da ne čekaju rujan, kada kreće kreditiranje, već da što prije navrate do HBOR-a kako bi se informirali o novim pogodnostima.

Stvaranje radnih mjesta

– Posebna mi je čast prisustvovati ovom događaju koji malim i srednjim poduzetnicima osigurava povoljne kredite i prvoklasno jamstvo – rekao je povjerenik EK Neven Mimica pa dodao da će jedan od rezultata korištenja novca biti stvaranje radnih mjesta. On je također pozvao hrvatske poduzetnike da iskoriste priliku, informacije i usluge dostupne na stranicama Europskog savjetodavnog centra za ulaganja i Europskog portal za ulagačke projekte.

Mimica je uz EIF i savjetovanje, istaknuo da Komisija unutar tekućeg semestra posebnu važnost pridaje uklanjanju regulatornih prepreka investicijama. Očekuje se da će podrška EU-a inovativnim hrvatskim poduzećima generirati portfelj zajmova u vrijednosti od 20 milijuna eura (150 milijuna kuna).

Poplava novca

Prema posljednjim podacima, EIB (Europska investicijska banka) i EIF već su odobrili 266 transakcija u 26 od 28 zemalja članica EU. Od predviđenih 315 milijardi svježeg novca za kredite i investicije, potrošeno je 34 posto od kojih je četvrtina otišla malim i srednjim poduzetnicima.

O InnovFinu

Instrument za davanje jamstava malim i srednjim poduzetnicima garantira zaduživanje u iznosima od 25.000 do 7.5 milijuna eura kako bi se inovativnim malim i srednjim kompanijama te manjim poduzećima srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenih) olakšao pristup financiranju zajmovima. Instrumentom upravlja EIF, a provodi se putem financijskih posrednika (banaka i drugih financijskih institucija) u državama članicama EU-a i pridruženim zemljama. EIF u okviru instrumenta financijskim posrednicima daje jamstvo na dio gubitka nastalih zaduživanjem koje je pokriveno instrumentom.

Izvor: Lider

Pojedinosti

Datum objave
20. lipnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj