Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak13. studenoga 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Lažne vijesti

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i...

Vijesti

Radom stručne skupine na visokoj razini i rezultatima javnog savjetovanja pridonijet će se razvoju strategije za suzbijanje širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informiranje (radiotelevizijske kuće, tiskani mediji, novinske agencije, internetski mediji i provjeravatelji istinitosti podataka), istraživači i javna tijela pozvani su da do sredine veljače izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju. Tako će se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu poduzeti na razini EU-a kako bi se građanima ponudili učinkoviti alati za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te omogućila prilagodba izazovima digitalnog doba.

Informacije od javnosti primaju se do veljače

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informiranje (radiotelevizijske kuće, tiskani mediji, novinske agencije, internetski mediji i provjeravatelji činjenica), istraživači i javna tijela pozvani su da izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju do sredine veljače. Tako će se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu poduzeti na razini EU-a kako bi se građanima pružilo učinkovite alate za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te kako bi se prilagodilo izazovima digitalnog doba.

Doprinosi se očekuju u tri glavna područja:

  1. opseg problema, tj. kako građani i dionici doživljavaju lažne vijesti, koliko su svjesni dezinformacija na internetu i koliko vjeruju raznim medijima

  2. procjena već poduzetih mjera platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva za sprječavanje širenja lažnih vijesti na internetu te stajališta o ulogama i odgovornostima relevantnih dionika

  3. moguće buduće mjere za jačanje pristupa građana pouzdanim i provjerenim informacijama i sprječavanje širenja dezinformacija na internetu.

Ovo se savjetovanje odnosi samo na lažne informacije i dezinformacije na internetu kada sadržaj nije sam po sebi nezakonit, te stoga nije obuhvaćen postojećim zakonodavstvom EU-a ili nacionalnim zakonodavstvom i samoregulatornim mjerama.

Komisija poziva stručnjake da se prijave u stručnu skupinu na visokoj razini o lažnim vijestima kako bi Komisiju savjetovali o opsegu tog fenomena, definiranju uloga i odgovornosti relevantnih dionika, utvrđivanju međunarodne dimenzije, analizi postojećih stajališta te formuliranju preporuka. Rok za podnošenje prijava je do sredine prosinca.

Pojedinosti

Datum objave
13. studenoga 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj