Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak10. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Kultura pokreće Europu: najveći program mobilnosti EU-a nudi nove mogućnosti umjetnicima i kulturnim djelatnicima

Program Kultura pokreće Europu odgovara na hitne potrebe kulturnih i kreativnih sektora za uključivu i održivu mobilnost, a više pozornosti posvećuje se novim umjetnicima.

Kultura pokreće Europu: najveći program mobilnosti EU-a nudi nove mogućnosti umjetnicima i kulturnim djelatnicima

Komisija danas na događanju na visokoj razini u Bruxellesu (Belgija) pokreće novi trajni program mobilnosti za umjetnike i kulturne djelatnike Kultura pokreće Europu te prvi poziv na mobilnost za pojedince. Taj se program financira iz programa Kreativna Europa te je s ukupno 21 milijun EUR za trogodišnje razdoblje (2022. – 2025.) najveći europski program mobilnosti za umjetnike i kulturne djelatnike namijenjen svim zemljama i sektorima Kreativne Europe obuhvaćene potprogramom Kultura.

Među sudionicima će biti predstavnici institucija EU-a, dionici i organizacije iz kulturnog sektora. Program Kultura pokreće Europu odgovara na hitne potrebe kulturnih i kreativnih sektora za uključivu i održivu mobilnost, a više pozornosti posvećuje se novim umjetnicima.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Programom Kultura pokreće Europu Komisija utire put budućnosti kulturnih i kreativnih sektora, nudeći bolje mogućnosti novim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da poboljšaju svoje vještine i veze s europskim partnerima. Komisija ovim programom potvrđuje da razmjene u području mobilnosti oblikuju našu sadašnjost i utječu na budućnost naših povezanih zajednica te povezuju mobilnost s održivošću i uključivošću, u skladu s europskim zelenim planom.

Program Kultura pokreće Europu provodi Goethe-Institut u ime Komisije, a sastoji se od dviju mjera: mobilnost za pojedince i rezidencije. Bespovratna sredstva za mobilnost omogućit će odlazak u neku drugu zemlju u EU-u ili izvan njega radi profesionalnog razvoja ili međunarodne suradnje te sudjelovanje u umjetničkim rezidencijama ili ugošćivanje umjetnika i kulturnih djelatnika za oko 7 000 pojedinačnih umjetnika i kulturnih djelatnika. Rezidencije će se početi organizirati početkom 2023.

Prvi poziv na mobilnost za pojedince odnosi se na umjetnike i kulturne djelatnike koji rade u sektorima arhitekture, kulturne baštine, dizajna, modnog dizajna, književnog prevođenja, glazbe te vizualnih i izvedbenih umjetnosti iz zemalja koje sudjeluju u programu Kreativna Europa i koji će boraviti u drugoj zemlji programa Kreativna Europa od 7 do 60 dana ako je riječ o pojedincima i od 7 do 21 dan ako je riječ o skupinama (od dvije do pet osoba).

Kontekst

Trenutačni poziv otvoren je od 10. listopada 2022. do 31. svibnja 2023. Mjere mobilnosti za pojedince provodit će se na temelju redovitih poziva objavljenih od jeseni do proljeća s mjesečnim evaluacijama.

Bespovratna sredstva za mobilnost u okviru programa Kultura pokreće Europu uključuju: standardne putne troškove (350 EUR po povratnom putovanju do 5 000 km i 700 EUR po povratnom putovanju za udaljenost veću od 5 001 km) i 75 EUR dnevnica za troškove boravka i smještaja.

Osim toga, u skladu s horizontalnim prioritetima programa, kao što su uključivost i održivost, predviđeno je nekoliko vrsta dodatnih sredstava:

  • zelena dodatna sredstva: dodatnih 350 EUR za poticanje umjetnika i kulturnih djelatnika da ne koriste usluge zračnog prijevoza
  • potpora umjetnicima i kulturnim djelatnicima s posebnim potrebama povezanima s invaliditetom
  • potpora za podnositelje zahtjeva koji dolaze iz najudaljenijih zemalja i područja i najudaljenijih regija ili putuju na ta odredišta
  • obiteljski dodatak za umjetnike koji imaju dijete mlađe od 10 godina
  • dodatak za kupnju vize.

Osim toga, ukrajinski umjetnici, koji možda neće moći napustiti zemlju, mogli bi iznimno izravno podnijeti zahtjev za virtualnu mobilnost. U tom bi slučaju primali 35 EUR dnevnica.

Više informacija

Europska komisija: Kultura pokreće Europu – mobilnost za umjetnike i kulturne djelatnike

Goethe-Institut: Kultura pokreće Europu

Facebook: Kultura pokreće Europu – Kreativna Europa

Twitter: Kultura pokreće Europu – Kreativna Europa

Instagram: Kultura pokreće Europu – Kreativna Europa

Oznake: #CreativeEurope #EuropeforCulture

Pojedinosti

Datum objave
10. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj