Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. lipnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Koronavirus: Uz pomoć europskih superračunala istraživački projekt EU-a objavljuje obećavajuće rezultate u pogledu potencijalnih načina liječenja

Konzorcij Exscalate4CoV, koji financira EU, objavio je da bi raloksifen, već registrirani generički lijek koji se upotrebljava za liječenje osteoporoze, mogao biti učinkovit za liječenje oboljelih od bolesti COVID-19 koji imaju blago simptomatsku...

Koronavirus: Uz pomoć europskih superračunala istraživački projekt EU-a objavljuje obećavajuće rezultate u pogledu potencijalnih načina liječenja

Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Danas nam je znanost potrebnija no ikad. Od siječnja smo angažirali sva sredstva za potporu subjektima u području istraživanja i inovacija kako bi pronašli način za zaustavljanje virusa. Pozdravljam obećavajuće rezultate koje je postigao konzorcij Exscalate4CoV, kojemu smo osigurali tri milijuna eura za financiranje istraživanja.

Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Platforma Exscalate4Cov inovacija je u otkrivanju lijekova u Europi i u svijetu. Pokazuje vrijednost istinske paneuropske suradnje povezivanjem najboljih kapaciteta kojima Europa raspolaže u području biomedicinske znanosti i računalstva visokih performansi. U borbi protiv koronavirusa nastavit ćemo angažirati sve tehnologije koje su nam dostupne, uključujući umjetnu inteligenciju.

Exscalate4CoV objedinjuje računalstvo visokih performansi i umjetnu inteligenciju s jedne strane te biološku obradu s druge strane, povezujući pritom 18 partnera i još 15 pridruženih članova. To uključuje centre za superračunalstvo u Italiji, Španjolskoj i Njemačkoj, velike istraživačke centre, farmaceutska poduzeća i biološke institute iz cijele Europe. Platforma raspolaže računalnom snagom od oko 120 petaflopsa i omogućuje istraživanje ponašanja molekula u cilju pronalaženja djelotvornog lijeka protiv koronavirusa. Kemijska knjižnica projekta raste iz dana u dan zahvaljujući sporazumima s novopridruženim farmaceutskim poduzećima.

Konzorcij je pomoću svojih superračunala već virtualno ispitao 400 000 molekula. U uži izbor ušlo je njih 7000 i one su ispitane „in vitro”. Molekula reloksifena pokazala se obećavajućom. Tijekom projekta pokazalo se da bi raloksifen mogao biti učinkovit u blokiranju replikacije virusa u stanicama te bi stoga mogao zaustaviti napredovanje bolesti. Istraživači su naveli da su njegove prednosti, među ostalim, činjenica da ga pacijenti dobro podnose, sigurnost i već utvrđeni toksikološki profil.

U idućem koraku konzorcij će razgovarati s Europskom agencijom za lijekove o prelasku na klinička ispitivanja radi procjene nove potencijalne primjene raloksifena. Ako lijek bude uspješan, mogao bi se brzo staviti na raspolaganje u velikim količinama i po povoljnoj cijeni.

Kontekst

Primjenom europske superračunalne platforme, jedne od najsnažnijih na svijetu, Exscalate4CoV može u svega nekoliko tjedana provesti probir za koji bi tradicionalnim tehnikama trebalo mnogo godina. U prvoj je fazi dosad identificirao 6 od 25 različitih proteinskih modela novog koronavirusa koji se neprestano razvijaju, s raznim mutacijama koje se primaju iz tjedna u tjedan, te se pretvaraju u digitalni oblik koji se koristi u idućem koraku. Drugi je korak povezivanje digitalne strukture bjelančevina koronavirusa s dostupnom knjižnicom molekula. U trećem i posljednjem koraku utvrđene molekule podvrgavaju se nizu dodatnih postupaka biološkog probira u laboratorijima u Belgiji i Njemačkoj kako bi se proučila interakcija tih molekula i modela virusa te procijenilo u kojoj mjeri mogu zaustaviti njegovo djelovanje.

U idućoj fazi projekta ta će se ispitivanja proširiti proučavanjem proširene knjižnice od 5 milijuna molekula od ukupno 500 milijardi molekula kojima raspolaže. Očekuje se da će se identificirati još potencijalnih molekula i doprinijeti djelotvornom cjelokupnom liječenju bolesti.

Exscalate4CoV jedan je od 18 istraživačkih projekata kojima je u okviru nedavnog hitnog poziva EU-a za istraživanje koronavirusa dodijeljeno 48,2 milijuna eura za rad na pripravnosti i odgovoru na epidemije, brze dijagnostičke testove koji se provode na terenu, nove načine liječenja i nova cjepiva. Rad konzorcija Exscalate4CoV omogućila su hitna sredstva EU-a u iznosu od 3 milijuna eura u okviru koordiniranog odgovora EU-a na pandemiju bolesti COVID-19, a projekt je dobio potporu poduzeća u farmaceutskoj industriji koja mu preko svoje otvorene platforme za biologiju DrugBox dostavljaju uzorke lijekova.

Od 2014. do 2018. EU je iz programa Obzor 2020. i Instrumenta za povezivanje Europe uložio više od 600 milijuna eura u računalstvo visokih performansi. EU i 32 europske zemlje osnovali su 2018. zajedničko poduzeće EuroHPC, zajedničku inicijativu u vrijednosti od milijarde eura za razvoj vrhunskog superračunalnog sustava u Europi.

Komisija se 4. svibnja na donatorskoj konferenciji Globalni odgovor na koronavirus obvezala osigurati ukupno 1,4 milijarde eura, od čega milijarda eura dolazi iz Obzora 2020., a namijenjena je razvoju cjepiva, novih načina liječenja i dijagnostičkih alata radi sprečavanja širenja koronavirusa. Od siječnja 2020. Komisija je okviru programa Obzor 2020. mobilizirala ukupno 547 milijuna eura za borbu protiv koronavirusa.

Više informacija

Internetska stranica o odgovoru Komisije na koronavirus

Istraživačke inicijative EU-a za suzbijanje koronavirusa

Digitalne tehnologije kao odgovor na koronavirus

Europska superračunala pridružuju se farmaceutskim poduzećima u potrazi za novim lijekovima

Zajedničko poduzeće EuroHPC u računalstvu visokih performansi

Primjena europskih superračunala u liječenju koronavirusa

Exscalate4CoV

Pojedinosti

Datum objave
19. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj