Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. travnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Tim Europa isplatio 26 milijardi eura partnerskim zemljama

Prije godinu dana Europska komisija utvrdila je planove za ciljanu podršku EU-a naporima partnerskih zemalja u borbi protiv pandemije koronavirusa objedinjavanjem resursa EU-a, država članica i europskih financijskih institucija pod nazivom Tim...

Koronavirus: Tim Europa isplatio 26 milijardi eura partnerskim zemljama

Do 1. siječnja 2021. Tim Europa već je pomogao partnerskim zemljama diljem svijeta s više od 26 milijardi eura, što je 65 % ukupnog paketa koji sada iznosi više od 40 milijardi eura i znatno premašuje izvorno obećanih 20 milijardi eura. Tim Europa je u 2020. potrošio 3,2 milijarde eura za odgovor na hitne situacije, što je više od 90 % odobrenih sredstava za zdravstvo, a na vodoopskrbne i sanitarne sustave 3,5 milijardi eura.

Na temelju uspjeha Tima Europa, EU i države članice dogovorili su se da će ga pojačati zajedničkim osmišljavanjem, financiranjem i provedbom inicijativa. U sljedećem programskom ciklusu to će biti transformacijski projekti za partnerske zemlje i usredotočit će se na glavna prioritetna područja EU-a u skladu s potrebama partnerskih zemalja. Tim Europa radi i na osiguravanju globalnog, ravnopravnog pristupa cjepivima protiv bolesti COVID-19 i pokretanju kampanja cijepljenja, istodobno istražujući mogućnosti za jačanje lokalnih proizvodnih kapaciteta. EU je imao vodeću ulogu u uspostavi instrumenta COVAX, globalne inicijative kojom se zemljama s visokim prihodima omogućuje financiranje cjepiva za zemlje s niskim i srednjim prihodima i u kojoj je Tim Europa jedan od vodećih donatora, s više od 2,2 milijarde eura. Više pojedinosti i primjera dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
9. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj