Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Smjernice Komisije za provođenje kliničkih ispitivanja u EU-u

Komisija je danas objavila smjernice kako bi osigurala da se tijekom pandemije koronavirusa klinička ispitivanja u EU-u mogu i dalje provoditi. Cilj smjernica je ublažiti posljedice poremećaja u kliničkim ispitivanjima u Europi, a time i negativne...

Koronavirus: Smjernice Komisije za provođenje kliničkih ispitivanja u EU-u

Ključne smjernice obuhvaćaju distribuciju lijekova bolesnicima u kliničkim ispitivanjima, daljinsku verifikaciju podataka i komunikaciju s nadležnim tijelima.

Povjerenica Stella Kyriakides, nadležna za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Usred smo najgore pandemije u novijoj povijesti te je apsolutno neophodna fleksibilnost u provođenju pravila kako bismo omogućili daljnja istraživanja i terapije za kronične i rijetke bolesti. Razvoj i primjena učinkovitih dijagnostičkih metoda, terapija i cjepiva najvažniji su korak u zaustavljanju koronavirusa. Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji 4. svibnja potaknut ćemo globalnu suradnju i potporu za te ciljeve, s ciljem prikupljanja sredstava u iznosu od 7,5 milijardi eura za dobrobit globalne zajednice. Zajedničkim snagama pobijedit ćemo virus.

Te su smjernice i dalje važan dio cjelokupne strategije za pronalazak terapije i cjepiva za zaštitu građana od koronavirusa. Priopćenje za tisak dostupno je na internetu. Dodatne informacije dostupne su na Komisijinoj internetskoj stranici o koronavirusu.

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj