Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. veljače 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Prvi roboti za dezinfekciju stigli u bolnice

Dvije slovenske bolnice danas su primile robote koje je kupila Komisija za dezinfekciju soba za pacijente čime se ograničava širenje koronavirusa.

Koronavirus: Prvi roboti za dezinfekciju stigli u bolnice

Dodatnih 29 robota za dezinfekciju raspoređeno je u bolnice u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Litvi, Luksemburgu i Nizozemskoj. Roboti mogu dezinficirati standardnu sobu za pacijente unutar 10 minuta upotrebom ultraljubičastog svjetla i više od 18 soba s jednim punjenjem.

Cilj je osigurati sterilno okruženje u bolnicama bez izlaganja osoblja nepotrebnim rizicima. Budući da se radi o fizičkom postupku, a ne o kemijskom dezinfekcijskom sredstvu, bolničko osoblje sigurnije je jer više ne treba prevoziti ili skladištiti toksične, opasne i korozivne kemikalije ili rukovati s njima.

Osoblje izvan prostorije koja se dezinficira upravlja robotom s pomoću mobilne aplikacije tako da tijekom postupka nisu prisutni zdravstveni radnici.

Roboti koje je isporučilo dansko poduzeće UVD Robots koje je pobijedilo na natječaju dio su nastojanja Komisije da državama članicama osigura korisnu i nužnu opremu za borbu protiv pandemije. Iz Instrumenta za hitnu potporu ukupno je dostupno 12 milijuna eura za kupnju 200 robota.

Pojedinosti

Datum objave
26. veljače 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj