Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Potreban je odlučniji odgovor EU-a na epidemiju koronavirusa

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) danas je objavio ažuriranu procjenu rizika u pogledu pandemije bolesti COVID-19, zajedno sa smjernicama za nefarmaceutske intervencije (kao što su higijena ruku, držanje razmaka, čišćenje i...

Koronavirus: Potreban je odlučniji odgovor EU-a na epidemiju koronavirusa

Ažurirana procjena rizika pokazuje da su stope prijavljenih slučajeva u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini od kolovoza stalno rasle te da poduzete mjere nisu uvijek bile dostatne za upravljanje rizikom. Stoga je ključno da države članice uvedu sve potrebne mjere na prvi znak novih žarišta.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: Današnja procjena rizika jasno pokazuje da moramo ostati na oprezu. S obzirom na to da su neke države članice sada suočene s većim brojem slučajeva nego tijekom vrhunca u ožujku, vrlo je jasno da je ova kriza još u tijeku. Nalazimo se u presudnom trenutku i moramo djelovati odlučno te upotrijebiti instrumente koji su nam na raspolaganju. To znači da sve države članice moraju biti spremne pravovremeno provesti mjere kontrole, na prvi znak novih žarišta. To bi mogla biti naša posljednja prilika da spriječimo ponavljanje proljeća.

Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, izjavila je: Trenutačno svjedočimo zabrinjavajućem porastu broja slučajeva bolesti COVID-19 otkrivenih u Europi. Dok sigurno i učinkovito cjepivo ne postane dostupno, brza identifikacija, testiranje i karantena visokorizičnih kontakata neke su od najučinkovitijih mjera za usporavanje prijenosa. Također, svatko je odgovoran za održavanje mjera osobne zaštite kao što su držanje razmaka, higijena ruku i boravak kod kuće u slučaju bolesti. Pandemija je daleko od završetka i ne smijemo posustati.

Na EBS-u je dostupna konferencija za medije s povjerenicom Kyriakidesom i direktoricom Ammonom. Cjelovito priopćenje za medije, kao i pitanja i odgovori o strategiji EU-a za cjepiva dostupni su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
24. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj