Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. siječnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: medicinske zalihe sustava rescEU u još četiri države članice

Od danas su Belgija, Nizozemska i Slovenija nove zemlje domaćini za medicinsku opremu u sustavu rescEU. Osim toga, u Njemačkoj, koja je već zemlja domaćin sustava rescEU, smjestit će se dodatne zalihe medicinske opreme. Zajedničke europske zalihe...

Koronavirus: medicinske zalihe sustava rescEU u još četiri države članice

Koronavirus je i dalje velik zdravstveni izazov u 2021. i znamo da moramo ostati na oprezu. S četiri dodatne zalihe medicinske opreme u okviru sustava rescEU u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji EU osigurava da ranjive skupine i zdravstveni radnici dobiju opremu potrebnu za zaštitu i održavanje stabilnih zdravstvenih sustava diljem kontinenta, izjavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Strateške medicinske zalihe dio su pričuve sustava rescEU, koja među ostalim obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju. Zalihe sustava rescEU predstavljaju krajnju mjeru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu koja se može aktivirati u slučaju prirodnih opasnosti i opasnosti uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Države članice EU-a, Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska sudjeluju u Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
11. siječnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj