Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. listopada 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Koronavirus: Komisija s Gileadom potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi Remdesivira

Komisija je s farmaceutskim poduzećem Gilead potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi lijeka Veklury (naziv robne marke za Remdesivir) za 500 000 ciklusa liječenja, uz mogućnost povećanja za još 500 000 ciklusa liječenja. U toj zajedničkoj...

Koronavirus: Komisija s Gileadom potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi Remdesivira

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Danas smo osigurali pristup lijeku Remdesivir za liječenje 500 000 pacijenata. Vrlo intenzivno radimo na osiguravanju pouzdanih i djelotvornih lijekova za COVID-19. S pomoću Unijinih postupaka zajedničke nabave europskim zemljama omogućujemo da se udruže i pribave potrebnu opremu i lijekove. Zajedno smo uvijek jači i ovo je dokaz europske solidarnosti u borbi protiv COVID-a 19.

Prije ovog okvirnog ugovora o zajedničkoj nabavi Komisija je s Gileadom sklopila ugovor o nabavi lijeka Veklury za 33 380 ciklusa liječenja i on se od kolovoza distribuira u Uniji i Ujedinjenoj Kraljevini. Taj ugovor, ukupne vrijednosti od 70 milijuna eura, financiran je sredstvima iz Komisijina Instrumenta za hitnu potporu.

Doze lijeka kupljene sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu iskorištene su od kolovoza do listopada za hitne potrebe liječenja pacijenata u kritičnom stanju. Isporučene su u nekoliko pošiljki. Ovaj zajednički ugovor o nabavi jamstvo je kontinuirane dostupnosti lijeka Veklury zemljama koje ga odluče kupiti.

Kontekst

Europska komisija ove je godine već iskoristila instrument zajedničke nabave kako bi zemljama sudionicama osigurala pristup dodatnim zalihama osobne zaštitne opreme, respiratora, pribora za testiranje i lijekova za intenzivnu njegu. Ovo je šesti uspješno proveden postupak zajedničke nabave.

U okviru instrumenta zajedničke nabave države članice od travnja mogu plasirati narudžbe za proizvode kao što je osobna zaštitna oprema, uz bolje uvjete pristupa oskudnom tržištu proizvoda. Na temelju ugovora za osobnu zaštitnu opremu, respiratore i laboratorijsku opremu države članice u godinu dana mogu naručiti ključne proizvode u vrijednosti većoj od 3,3 milijarde eura.

U pripremi je još postupaka zajedničke nabave

Postupak zajedničke nabave medicinske opreme za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 pokrenut je 28. rujna i obuhvaća 27 vrsta opreme u šest kategorija: oprema za prijenos cjepiva, spremnici za otpad, uređaji za ubrizgavanje, dezinficijensi, osobna zaštitna oprema i potrošni materijal za anesteziju.

Uskoro će biti dovršen postupak zajedničke nabave osnovnih lijekova za intenzivnu njegu i zemlje će u narednim danima moći početi plasirati narudžbe. Taj postupak obuhvaća šest vrsta lijekova za intenzivnu njegu: analgetike, antibiotike, miorelaksanse, anestetike, lijekove za reanimaciju i ostale lijekove.

Više informacija

Odgovor Unije na pandemiju koronavirusa

Europska agencija za lijekove i Remdesivir

Javna nabava medicinske i zaštitne opreme u Uniji

* Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244(1999) i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.

Pojedinosti

Datum objave
8. listopada 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj