Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak24. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija proširila razgovore o cjepivu na petog proizvođača

Europska komisija danas je završila preliminarne razgovore s proizvođačem Moderna o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19. Moderna je peti proizvođač s kojim je Komisija završila razgovore, nakon poduzeća Sanofi-GSK 31. srpnja, Johnson &...

Koronavirus: Komisija proširila razgovore o cjepivu na petog proizvođača

Predviđeni ugovor s poduzećem Moderna omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo, doniraju ga zemljama s nižim i srednjim dohotkom ili ga preusmjere u druge europske zemlje. Ugovorni okvir Komisije predviđen je za početnu kupnju 80 milijuna doza cjepiva u ime država članica EU-a, uz mogućnost kupnje dodatnih 80 milijuna doza koje će se isporučiti nakon što se dokaže da je cjepivo sigurno i djelotvorno protiv bolesti COVID-19. Komisija nastavlja intenzivno pregovarati s drugim proizvođačima cjepiva.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Nakon intenzivnih pregovora Europska komisija zaključila je razgovore s petim farmaceutskim poduzećem kako bi Europljanima omogućila brz pristup cjepivu protiv koronavirusa. Ulažemo u poduzeća koja upotrebljavaju različite tehnologije kako bismo povećali izglede za dobivanje sigurnih i djelotvornih cjepiva. Nastavit ćemo razgovore s drugim poduzećima jer želimo osigurati da cjepiva budu brzo dostupna na tržištu. Europska ulaganja u cjepiva protiv koronavirusa koristit će cijelom svijetu i pomoći nam da pobijedimo taj virus.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Današnji rezultati razgovora s poduzećem Moderna pokazuju da ispunjavamo svoje obećanje o pristupu sigurnom i djelotvornom cjepivu. Drago mi je što nastavljamo postizati svoj cilj raznovrsnog portfelja cjepiva. To je nužno kako bismo u konačnici uspješno zaštitili svoje građane od koronavirusa.

Moderna je poduzeće sa sjedištem u SAD-u koje je među prvima počelo razvijati novu vrstu cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNK). mRNK ima ključnu ulogu u biologiji čovjeka jer stanicama u tijelu prenosi upute o stvaranju bjelančevina, uključujući bjelančevine koje mogu spriječiti bolest ili pomoći u borbi protiv nje.

Danas zaključeni preliminarni razgovori trebali bi rezultirati sporazumom o prethodnoj kupnji koji bi se financirao sredstvima iz Instrumenta za hitnu potporu, u kojemu su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Pozadina

Današnji završetak preliminarnih razgovora s poduzećem Moderna važan je korak prema sklapanju sporazuma o prethodnoj kupnji, a time i provedbi Europske strategije za cjepiva, koju je Komisija donijela 17. lipnja 2020. Ta je strategija usmjerena na osiguravanje visokokvalitetnih, sigurnih, djelotvornih i cjenovno prihvatljivih cjepiva za sve europske građane u roku od 12 do 18 mjeseci. Kako bi se to postiglo, Komisija u suradnji s državama članicama sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima cjepiva kojima se državama članicama rezervira ili daje pravo kupnje određene količine doza cjepiva za određenu cijenu čim cjepivo postane dostupno.

Osim toga, Europska komisija predano radi kako bi osigurala da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni.

Zato je pod okriljem globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i cjepivima protiv koronavirusa i globalni oporavak, od 4. svibnja 2020. prikupljeno gotovo 16 milijardi eura.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pojedinosti

Datum objave
24. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj