Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

Koronavirus: Komisija predstavila strategiju „Zaštita od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima”

Komisija je danas donijela strategiju usmjerenu na održivo upravljanje pandemijom tijekom predstojećih zimskih mjeseci, tj. razdoblja u kojem se može povećati opasnost od širenja virusa zbog posebnih okolnosti kao što su okupljanja u zatvorenim...

Koronavirus: Komisija predstavila strategiju „Zaštita od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima”

Koordinirani pristup na razini Unije od ključne je važnosti za davanje jasnih informacija građanima te izbjegavanje ponovnog širenja virusa tijekom i nakon blagdanskog razdoblja. Pri svakom ublažavanju mjera treba uzeti u obzir razvoj epidemiološke situacije te raspoloživost dostatnih kapaciteta za testiranje, praćenje kontakata i liječenje pacijenata.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: U ovom iznimno teškom razdoblju od ključne je važnosti državama članicama ponuditi smjernice kojima se promiče zajednički pristup upravljanju pandemijom u zimskom razdoblju, a osobito tijekom blagdana. Moramo suzbiti novo širenje zaraze u Uniji. Samo ćemo takvim kontinuiranim upravljanjem pandemijom izbjeći nova ograničenja kretanja i stroge restriktivne mjere te zajedno izići kao pobjednici.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Svakih 17 sekundi jedna osoba u Europi umre zbog bolesti COVID-19. Situacija se možda stabilizira, ali i dalje je vrlo osjetljiva. Kao i sve drugo ove godine, proslava blagdana bit će drukčija. Ne želimo staviti na kocku sve što smo zajedničkim naporima postigli posljednjih tjedana i mjeseci. Ove godine spašavanje života moramo nadrediti slavlju. No nije sve tako crno – cjepivo nam je sve bliže. Sve države članice sada moraju biti spremne započeti s provedbom cijepljenja čim sigurno i učinkovito cjepivo postane dostupno.

Preporučene nadzorne mjere

U strategiji o zaštiti od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima preporučuju se mjere kojima se pandemija može zadržati pod kontrolom dok cjepiva ne postanu široko dostupna. Strategija je usmjerena na:

  • održavanje razmaka i ograničavanje socijalnih kontakata, od ključne važnosti tijekom zimskih mjeseci, uključujući blagdansko razdoblje. Mjere moraju biti ciljane i prilagođene lokalnoj epidemiološkoj situaciji kako bi se ograničile društvene i gospodarske posljedice te poboljšalo prihvaćanje mjera među građanima.
  • testiranje i praćenje kontakata, neophodno za otkrivanje žarišta i zaustavljanje širenja bolesti. Većina država članica sada ima nacionalne aplikacije za praćenje kontakata. Usluga europskog federacijskog pristupnika (EFGS) omogućuje prekogranično praćenje.
  • sigurno kretanje putnika, pri čemu treba imati koordinirani pristup mogućem pojačanom kretanju putnika tijekom predstojećih blagdana. Potrebno je pripremiti prometnu infrastrukturu i jasno informirati putnike o preduvjetima povezanima s karantenom, koja može biti potrebna ako je epidemiološka situacija u polazišnoj regiji lošija nego na odredištu.
  • kapaciteti zdravstvenog sustava i zdravstveno osoblje: treba izraditi planove za kontinuitet poslovanja u zdravstvenim ustanovama kako bi se, ako se pojave slučajevi bolesti COVID-19, zaraza zadržala pod kontrolom te kako se pacijentima koji boluju od drugih bolesti ne bi prekidao pristup liječenju. Zajedničkom javnom nabavom može se riješiti problem nestašice medicinske opreme.
  • pandemijski zamor i narušeno mentalno zdravlje prirodna su reakcija na trenutačnu situaciju. Državama članicama preporučuje se da radi suzbijanja pandemijskog zamora prate smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za europsku regiju o obnovi javne potpore. Treba pojačati i psihosocijalnu potporu.
  • nacionalne strategije cijepljenja: Komisija je svim državama članicama kojima je to potrebno spremna pružiti potporu za primjenu cjepiva u skladu s nacionalnim planovima za primjenu cjepiva. Zajedničkim stajalištem Unije u pogledu potvrda o cijepljenju pojačao bi se odaziv javnozdravstvenog sektora u državama članicama i povjerenje građana u cijepljenje.

Kontekst

Danas predstavljena strategija temelji se na prethodnim preporukama kao što su travanjski europski plan za oprezno postupno ukidanje mjera ograničavanja zaraze, srpanjska komunikacija o kratkoročnoj pripravnosti i listopadska komunikacija o dodatnim mjerama za odgovor na bolest COVID-19. Prvi val pandemije u Europi uspješno je suzbijen zahvaljujući strogim mjerama, no njihovo prebrzo ublažavanje tijekom ljeta dovelo je do ponovnog širenja zaraze najesen.

Dok god ne bude dostupno sigurno i učinkovito cjepivo te dok velik dio stanovništva ne bude cijepljen, države članice EU-a moraju nastaviti raditi na ublažavanju pandemije primjenom koordiniranog pristupa na koji je pozvalo Europsko vijeće.

Početkom 2021. predstavit će se dodatne preporuke usmjerene na izradu sveobuhvatnog okvira za kontrolu bolesti COVID-19 utemeljenog na dosad stečenom znanju i iskustvu te najnovijim dostupnim znanstvenim smjernicama.

Dodatne informacije

Komunikacija o zaštiti od bolesti COVID-19 u zimskim mjesecima

Prilog Komunikaciji

Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19

Pripravnost zdravstva EU-a za brzo djelovanje u slučaju izbijanja bolesti COVID-19

Komunikacija o dodatnim mjerama za odgovor na bolest COVID-19

Pripravnost za strategije cijepljenja i uvođenje cjepiva protiv bolesti COVID-19

Preporuka o upotrebi brzih antigenskih testova

EU-ova usluga interoperabilnog pristupnika za aplikacije za praćenje kontakata i upozoravanje

Pojedinosti

Datum objave
4. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj