Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija predlaže produljenje primjene EU digitalne COVID potvrde za godinu dana

Europska komisija danas predlaže produljenje primjene EU digitalne COVID potvrde za godinu dana, do 30. lipnja 2023.

EU-ova digitalna potvrda o COVID-u: Komisija donijela odluke o istovrijednosti za Tursku, Sjevernu Makedoniju i Ukrajinu

Europska komisija danas predlaže produljenje primjene EU digitalne COVID potvrde za godinu dana, do 30. lipnja 2023. Virus bolesti COVID-19 i dalje je sveprisutan u Europi te zasad nije moguće predvidjeti učinak mogućeg povećanja broja zaraženih u drugoj polovini 2022. ni pojave novih varijanti. Produljenjem primjene Uredbe osigurat će se da putnici i dalje mogu upotrebljavati EU digitalnu COVID potvrdu za putovanje unutar EU-a ako države članice zadrže određene javnozdravstvene mjere. Komisija taj prijedlog donosi danas kako bi Europski parlament i Vijeće mogli zaključiti zakonodavni postupak prije isteka razdoblja primjene postojeće Uredbe.

Osim produljenja primjene Uredbe o EU digitalnoj COVID potvrdi do lipnja 2023., Komisija predlaže i neke ograničene izmjene:

  • Uključivanje visokokvalitetnih laboratorijskih antigenskih testova u vrste testova za koje se može izdati potvrda o testiranju. Cilj je povećati broj vrsta dijagnostičkih testova u vrijeme velike potražnje za testovima za COVID-19.
  • Osiguravanje da potvrde o cijepljenju sadržavaju točan ukupan broj doza cjepiva primljenih u bilo kojoj državi članici, a ne samo u onoj koja izdaje potvrdu. Cilj je odgovoriti na praktičnu zabrinutost građana u pogledu potvrda u kojima se navodi netočan broj doza cjepiva ako ih ne prime u istoj državi članici.
  • Omogućavanje izdavanja potvrda osobama koje sudjeluju u kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv bolesti COVID-19. EU digitalne COVID potvrde izdane sudionicima u ispitivanjima tada bi se prihvaćale u drugim državama članicama. Cilj je te mjere potaknuti kontinuirani razvoj i proučavanje cjepiva protiv COVID-a 19.

O nacionalnoj upotrebi EU digitalnih COVID potvrda i dalje odlučuju same države članice. Zakonodavstvom EU-a o EU digitalnoj COVID potvrdi ne propisuje se niti zabranjuje upotreba te potvrde na nacionalnoj razini (npr. za pristup događanjima ili restoranima). Međutim, ako država članica uspostavi sustav potvrda za COVID-19 za domaće potrebe, trebala bi osigurati da se i EU digitalne COVID potvrde potpuno prihvaćaju za iste svrhe. Osim toga, Komisija potiče države članice i da usklade svoja domaća razdoblja valjanosti s razdobljem valjanosti utvrđenim na razini EU-a u svrhu putovanja.

Daljnji koraci

Kako bi se osiguralo da se produljenje primjene donese pravovremeno prije 30. lipnja 2022. (kad ističe razdoblje primjene Uredbe o EU digitalnoj COVID potvrdi), Komisija poziva Europski parlament i Vijeće da brzo donesu prijedlog.

Komisija će do 31. ožujka 2022. objaviti i drugo izvješće o Uredbi o EU digitalnoj COVID potvrdi, kako je predviđeno tom uredbom. Prvo izvješće objavljeno je 18. listopada 2021. Kako je navedeno u prvom izvješću, Komisija današnji prijedlog iznosi prije objave drugog izvješća kako bi osigurala da se potreban zakonodavni postupak može zaključiti prije trenutačnog kraja primjene Uredbe.

Izjave članova kolegija

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders izjavio je: Ne možemo predvidjeti kako će se pandemija razvijati, ali možemo građanima omogućiti da i dalje koriste potvrdu koja funkcionira i koja se svugdje prihvaća. Bez ovog produljenja moglo bi doći do uvođenja raznih nacionalnih sustava, što bi pak moglo otežati snalaženje i stvoriti razne prepreke. EU digitalna COVID potvrda pokazala se djelotvornim sredstvom za olakšavanje sigurnog i slobodnog putovanja. Radujem se danu kad više neće biti potrebna, ali dotad će nam omogućavati sigurno kretanje Europom.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: EU digitalna COVID potvrda olakšala je slobodno kretanje i putovanje u ovim vremenima velike nesigurnosti. Naši su je građani prihvatili jer im olakšava život. Ona je glavno sredstvo za upravljanje rizicima i potporu javnozdravstvenim mjerama za zaštitu građana tijekom pandemije. Danas predlažemo ažuriranje mogućnosti korištenja potvrde za putovanje unutar EU-a kako bi se našim građanima pružila sigurnost sve dok za to postoje javnozdravstvene potrebe. Predlažemo i da se naša potvrda uskladi s najnovijim znanstvenim dostignućima i epidemiološkim promjenama te da se ubrzaju kampanje za dodatno cijepljenje i podupru važna tekuća klinička istraživanja, uz uvažavanje sudjelovanja građana u njima.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: S više od 1,2 milijarde izdanih potvrda i 60 povezanih zemalja, EU digitalna COVID potvrda postala je globalni standard. Dok se pandemija razvija, s pomoću digitalne infrastrukture pristupnika EU-a i dalje olakšavamo prekogranično prihvaćanje potvrda o COVID-u. To znatno pridonosi slobodnom kretanju i putovanju čak i u vrijeme nesigurnosti.

Više informacija nalazi se na sljedećoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
4. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj