Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. travnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija poziva države članice na optimizaciju opskrbe lijekovima i dostupnosti lijekova

Komisija poziva države članice da Europljanima osiguraju pristup osnovnim lijekovima tijekom pandemije koronavirusa. Pandemija je dovela u prvi plan velike izazove povezane s osiguravanjem opskrbe potrebnim ključnim lijekovima i utjecaj koji takva...

Koronavirus: Komisija poziva države članice na optimizaciju opskrbe lijekovima i dostupnosti lijekova

Smjernice Komisije usmjerene su na racionalnu opskrbu, raspodjelu i upotrebu ključnih lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa i lijekova do čije bi nestašice moglo doći zbog pandemije. Predloženim mjerama trebao bi se omogućiti koordiniraniji pristup na razini EU-a kako bi se očuvala cjelovitost jedinstvenog tržišta i istovremeno zaštitilo javno zdravlje.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Ova dosad nezabilježena zdravstvena kriza znatno je opteretila naše zdravstvene sustave i dovela do rizika od nestašice osnovnih lijekova u mnogim europskim bolnicama. Ne možemo si priuštiti nestašice životno važnih lijekova u tako kritičnom trenutku. Danas državama članicama predstavljamo konkretne mjere kojima će se proaktivno spriječiti nestašice i osigurati da naše bolnice raspolažu osnovnim lijekovima potrebnima za spašavanje života. Apeliram na solidarnost i odgovornost farmaceutske industrije EU-a u cilju povećanja proizvodnje lijekova potrebnih za liječenje teško bolesnih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U smjernicama Komisije o optimalnoj i racionalnoj upotrebi lijekova naglašava se potreba da nacionalna tijela poduzmu sljedeće:

  • pokažu solidarnost ukidanjem zabrana i ograničenjâ izvoza, čime se osigurava dostupnost osnovnih lijekova u bolnicama i ljekarnama te sprečava stvaranje nacionalnih zaliha. K tome, nacionalna tijela trebala bi se boriti protiv dezinformacija koje bi mogle dovesti do paničnog kupovanja i time do nepotrebnog stvaranja zaliha
  • osiguraju opskrbu tako što će povećati i reorganizirati proizvodnju s pomoću praćenja zaliha i proizvodnih kapaciteta, koordinacije zajedničkih napora industrije te provedbe inicijativa za potporu potražnji i nabavu kako bi se potaknula ponuda. Komisija je spremna državama članicama pružiti smjernice i pravnu sigurnost kako bi poduprle industriju u povećanju proizvodnih kapaciteta putem fiskalnih poticaja i državnih potpora te primjene regulatorne fleksibilnosti
  • promiču optimalnu upotrebu lijekova u bolnicama, posebno prilagodbom postojećih bolničkih protokola ili uspostavom novih validiranih protokola za sprečavanje prekomjerne upotrebe lijekova te omogućivanjem produljenja datuma isteka valjanosti lijekova
  • optimiziraju prodaju u ljekarnama kako bi se izbjeglo prikupljanje u velikim količinama uvođenjem ograničenjâ na prodaju lijekova za koje postoji rizik od nestašica i privremenog uzimanja u obzir mogućnosti ograničavanja internetske prodaje osnovnih lijekova.

Komisija je u proteklih nekoliko tjedana, uz potporu Europske agencije za lijekove (EMA), prikupljala podatke o trenutačnim problemima u cilju praćenja, procjene i utvrđivanja lijekova za koje postoji rizik od nestašice. To uključuje praćenje ukupne potražnje država članica te učinak zabrana izvoza koje su uvele treće zemlje.

Rizik od nestašica prvenstveno je posljedica povećanja potražnje za lijekovima za bolničko liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Određenu ulogu imaju i stvaranje zaliha građana, povećana potražnja za eksperimentalnim lijekovima za koronavirus, uvođenje protekcionističkih mjera unutar i izvan EU-a, kao što su zabrane izvoza i stvaranje nacionalnih zaliha, te prepreke u prijevozu među zemljama.

K tome, izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager donijela je privremeni okvir u kojem se objašnjava kad i kako poduzeća mogu dobiti smjernice ili pismenu podršku da je suradnja u cilju izbjegavanja nestašica osnovnih rijetkih proizvoda i usluga u skladu s pravilima tržišnog natjecanja.

Pojedinosti

Datum objave
9. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj