Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Koronavirus: Komisija poziva države članice da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU do 15. svibnja

Komisija je danas pozvala države članice schengenskog područja i države pridružene schengenskom području da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU do 15. svibnja. Iskustvo država članica i drugih zemalja pogođenih pandemijom...

Komisija poziva države članice da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU

Ograničenje putovanja, kao i poziv da ga se produlji, odnosi se na „područje EU+”, koje obuhvaća sve države članice schengenskog područja (uključujući Bugarsku, Cipar, Hrvatsku i Rumunjsku) i četiri države pridružene schengenskom području (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) – ukupno 30 zemalja.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Sve države članice uspješno su provele mjere ograničavanja socijalnih kontakata kako bi usporile širenje virusa. Ograničenje neobveznih putovanja iz trećih zemalja u EU nadopunjuje te mjere na vanjskim granicama EU-a. Iako su prvi rezultati ohrabrujući, produljenje ograničenja putovanja potrebno je kako bismo nastavili smanjivati rizik od daljnjeg širenja bolesti. Vrata trebamo otvoriti tek nakon što osiguramo vlastitu kuću.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson dodala je: Trenutačno stanje prisiljava nas na produljenje ograničenja neobveznih putovanja u EU. Iako je koordinirano djelovanje na vanjskim granicama posebno važno, moramo surađivati i na unutarnjim granicama kako bismo osigurali da naše unutarnje tržište i dalje dobro funkcionira te da osnovni proizvodi poput hrane, lijekova i zaštitne opreme mogu bez kašnjenja stići na svoje odredište. Nastavit ćemo pomagati državama članicama u svim tim područjima.

Prema Komisijinoj procjeni trenutačne situacije broj novooboljelih i preminulih stalno raste diljem EU-a, a pandemija se nastavlja širiti i izvan EU-a, među ostalim u zemljama iz kojih svake godine milijuni putnika dolaze u EU. U tom je kontekstu produljenje ograničenja putovanja potrebno kako bi se smanjio rizik od daljnjeg širenja bolesti.

Prema procjeni Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti rizik od ubrzanog prenošenja virusa unutar zajednice umjeren je ako se primjenjuju mjere za ublažavanje rizika te vrlo visok ako su mjere za ublažavanje rizika nedovoljne, dok je rizik od preopterećenja zdravstvenih i socijalnih sustava u sljedećim tjednima visok čak i ako se primjenjuju mjere za ublažavanje rizika.

Od uvođenja ograničenja putovanja u drugoj polovini ožujka putnički promet gotovo je potpuno obustavljen, a izvodili su se uglavnom samo teretni i repatrijacijski letovi. U putničkom je prometu sličan trend zabilježen i u drugim vrstama prijevoza, poput trajektnog, autobusnog i željezničkog prijevoza.

Komisija će nastaviti pomagati državama članicama u provedbi ograničenja neobveznih putovanja u EU, među ostalim putem redovitih videokonferencijskih rasprava s ministrima unutarnjih poslova.

Svako daljnje produljenje ograničenja putovanja nakon 15. svibnja trebalo bi ponovno procijeniti ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Usporedno i koordinirano djelovanje na vanjskim granicama bit će sastavni dio usklađene EU-ove izlazne strategije i postupnog ukidanja mjera za sprečavanje širenja pandemije u Europi.

Kontekst

Komisija je 16. ožujka 2020. pozvala čelnike država i vlada da uvedu privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU za početno razdoblje od 30 dana. Čelnici su podržali taj poziv 17. ožujka te su sve države članice EU-a (osim Irske) i zemlje pridružene schengenskom području otada donijele nacionalne odluke o provedbi ograničenja putovanja.

Ograničenje putovanja ne primjenjuje se na građane EU-a, državljane zemalja pridruženih schengenskom području i članove njihovih obitelji te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u EU-u koji putuju kući. Usto, kako bi se posljedice ograničenja na funkcioniranje naših društava svele na minimum, određeno je da ih države članice ne bi trebale primjenjivati na posebne kategorije putnika koji putuju zbog nužne funkcije ili potrebe. Slobodan ulazak u EU i dalje treba imati osoblje koje je ključno za suzbijanje koronavirusa, kao što su liječnici, medicinske sestre, zdravstveni radnici, istraživači i stručnjaci, ali i osobe koje prevoze robu, pogranični radnici i sezonski radnici u poljoprivredi.

Kako bi pomogla državama članicama, Komisija je 30. ožujka 2020. predstavila smjernice o provedbi privremenih ograničenja putovanja, omogućivanju repatrijacija iz cijelog svijeta i o postupanju s osobama koje su zbog ograničenja putovanja prisiljene ostati u EU-u dulje nego što bi imale pravo.

Pojedinosti

Datum objave
9. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj