Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Koronavirus: Komisija pozdravlja donošenje instrumenta SURE u vrijednosti od 100 milijardi eura

Europska komisija toplo pozdravlja dogovor država članica u Vijeću o uredbi o uspostavi europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE). Današnja odluka važan je korak u zajedničkoj...

Koronavirus: Komisija pozdravlja donošenje instrumenta SURE u vrijednosti od 100 milijardi eura

Financijska potpora državama članicama u okviru instrumenta SURE postat će dostupna nakon što se sve države članice dobrovoljno obvežu i potpišu sporazume o jamstvu s Komisijom. Nakon toga SURE će postati operativan, a EU će moći podržati države članice u zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa osiguravanjem povoljnih zajmova u iznosu do 100 milijardi eura. Tim će se zajmovima pomoći u financiranju programa država članica za kratkoročni rad i sličnih mjera, kao i dodatnih zdravstvenih mjera na radnom mjestu koje su uvedene kako bi se osiguralo da radnici i samozaposlene osobe i dalje primaju odgovarajući dohodak, a poduzeća zadrže zaposlenike i osiguraju njihov rad u sigurnom okruženju.

Zaštitom proizvodnih kapaciteta naših gospodarstava SURE će također pomoći u osiguravanju bržeg i potpunijeg oporavka nakon završetka izvanrednog zdravstvenog stanja.

Pojedinosti

Datum objave
19. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj