Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. svibnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Koronavirus: Komisija potpisala treći ugovor s poduzećima BioNTech i Pfizer za dodatnih 1,8 milijardi doza

Europska komisija danas je potpisala treći ugovor s farmaceutskim poduzećima BioNTech i Pfizer. Ugovorom se u ime svih država članica EU-a rezervira dodatnih 1,8 milijardi doza, koje će se isporučiti od kraja 2021. do 2023. Time će se omogućiti...

Koronavirus: Komisija potpisala treći ugovor s poduzećima BioNTech i Pfizer za dodatnih 1,8 milijardi doza

Ugovorom je utvrđeno da se proizvodnja cjepiva odvija u EU-u i da se njegovi ključni sastojci moraju nabaviti u EU-u. Usto je zajamčena isporuka cjepiva EU-u od početka isporuke u 2022. Dobra suradnja s poduzećima u okviru postojećih ugovora i mehanizama jamstvo su pravovremene isporuke. Ojačana je mogućnost da države članice prodaju ili doniraju doze trećim zemljama kojima su one potrebne ili u okviru instrumenta COVAX, što će doprinijeti pravednom pristupu cjepivu u cijelom svijetu. Novim ugovorom ojačat će se kapacitet EU-a za proizvodnju cjepiva, čime će se omogućiti da se zadovolje potrebe na drugim svjetskim tržištima.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Potpisali smo novi ugovor te je on sada na snazi, što je dobra vijest za europske građane, koje nastojimo dugoročno zaštititi od virusa i njegovih varijanti. Zajamčena je proizvodnja i isporuka do 1,8 milijardi doza EU-u. Potencijalni ugovori s drugim proizvođačima temeljit će se na istom modelu, u korist sviju.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Moramo uvijek biti korak ispred virusa. To znači da trebamo osigurati pristup prilagođenim cjepivima kojima ćemo se zaštititi od novih varijanti, omogućiti docjepljivanje radi produljenja imunosti te zaštititi mlađe stanovništvo. Prvenstveno smo usredotočeni na tehnologije koje su se pokazale uspješnima, kao što su cjepiva mRNA, ali otvoreni smo i drugim mogućnostima. Zadnjih je mjeseci postalo jasno da moramo imati pristup širokom spektru cjepiva i različitim tehnologijama i da su nam potrebni pouzdani partneri. Svakim se danom cijepi sve više ljudi i sve se intenzivnije radi na otkrivanju učinkovitih terapeutika, zbog čega u budućnost možemo gledati s više optimizma i povjerenja.

Današnjim ugovorom s poduzećima BioNTech i Pfizer dopunjuje se već opsežan spektar cjepiva koja će se proizvoditi u Europi, uključujući već potpisane ugovore s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac i Moderna te prethodne ugovore s poduzećima BioNTech i Pfizer. Komisija je izdala uvjetno odobrenje za stavljanje u promet cjepiva koja su razvili BioNTech i Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Taj spektar cjepiva Europi će omogućiti pristup dovoljnoj količini doza za cijepljenje cijelog stanovništva, i protiv varijanti virusa.

BioNTech je njemačko poduzeće koje zajedno s američkim poduzećem Pfizer razvija cjepivo na temelju molekula glasničke RNA (mRNA). Ona ima ključnu ulogu u biologiji jer prenosi upute od DNA do staničnog sustava za proizvodnju bjelančevina. U cjepivu koje se temelji na mRNA te upute omogućuju stvaranje neškodljivih dijelova virusa koje ljudsko tijelo upotrebljava za izgradnju imunosnog odgovora za sprečavanje ili suzbijanje bolesti.

Komisija je odluku da i dalje podupire to cjepivo donijela na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tih poduzeća u razvoju cjepiva i njihovih proizvodnih kapaciteta, koji omogućuju opskrbu cijele Unije. Komisija će navedeni ugovor dopuniti drugim ugovorima za cjepiva temeljena na drugim tehnologijama, odnosno nastavit će s uspješnim pristupom temeljenim na raznolikom spektru cjepiva koji od početka primjenjuje.

Kontekst

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija ugovorima o predviđenoj kupoprodaji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva.

Zbog postojećih varijanti virusa SARS-CoV-2 i novih varijanti koje su otporne na imunosni odgovor, Komisija i države članice pregovaraju o novim ugovorima s poduzećima od kojih EU već nabavlja raznolika cjepiva kako bi se omogućila nabava dovoljne količine brzo prilagođenih cjepiva radi jačanja i produljenja imunosti.

Države članice cjepiva mogu kupiti u okviru paketa REACT-EU, jednog od najopsežnijih programa novog instrumenta Next Generation EU, kojim se nastavljaju i proširuju mjere za odgovor na krizu i oporavak od krize.

Dodatne informacije

Sigurna cjepiva protiv COVID-a 19 za Europljane

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Pregled odgovora Komisije

Pojedinosti

Datum objave
20. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj